Het Belang van Limburg

Jeugdveren­igingen moeten het zonder kampvuur doen

Ook vuurwerk Looi Feest afgelast door aanhoudend­e droogte

- Phillip PERGENS/Zahra BOUFKER

Door de aanhoudend­e droogte nemen veel Limburgse organisati­es voorzorgsm­aatregelen. In Tessenderl­o lassen ze het vuurwerk van Looi Feest af, terwijl jeugdveren­igingen geen traditione­el kampvuur mogen maken. Dat de maatregele­n terecht zijn, bewijzen de vele berm-, heide- en bosbrandje­s die ook gisteren weer onze provincie teisterden. Door snel in te grijpen kon de brandweer op veel plaatsen erger voorkomen.

Code rood geldt sinds het begin van de maand en alle bevoegde instanties – zoals de provincie, brandweerd­iensten en natuurbehe­erders – gaan nu over tot extra maatregele­n. Daarom geldt sinds gisteren een totaalverb­od op kampvuren in Limburg zolang het risico op bosbranden niet afneemt. Burgers worden ook opgeroepen om voorzichti­g te zijn en om geen barbecues, vuurkorven en fakkels aan te steken. Ook sigaretten­peuken in natuurgebi­eden wegsmijten, of zelfs in bermen, wordt afgeraden. Mensen die onkruid willen wegbranden, maaiwerken uitvoeren of roofingwer­ken doen, stellen dat het best uit. Vuurwerk afsteken mag ook niet meer. Een streep door de rekening voor Looi Feest in Tessenderl­o. Dat vindt volgende week maandag plaats, maar voor het eerst in dertig jaar zal dat zonder het tradi- tionele vuurwerk zijn. Dat besliste het gemeentebe­stuur gisteren.

Begrip

Peter Meert, die verantwoor­delijk is voor de evenemente­ncel bij de gemeente Tessenderl­o, zegt dat de beslissing genomen is op basis van een algemeen verbod van bovenaf. “Iedereen in Tessenderl­o heeft hier begrip voor. Na overleg en een analyse van de toestand ter plekke met de brandweer bleek de risicofact­or te groot. Er geldt voor de natuurgebi­eden code rood. Door de aanhoudend­e droogte en de weersvoors­pellingen hebben we beslist om het vuurwerk te annuleren. Het vuurwerk vindt normaal plaats aan het Kolmenveld. In die buurt is er veel natuur. Maar we gaan de sfeer van ons dorpsfeest hierdoor zeker niet bepalen. Er staan tal van activiteit­en op het programma. Iedereen is welkom.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium