Het Belang van Limburg

“Nu kan ik Tyson tenminste cremeren”

Hasselaar duikt verdronken hond op uit Plas Kelchterho­ef

- Geert HOUBEN

Hasselaar Micha Schoofs (35) is voortaan een held voor Joke Luts (33) uit Beringen. Maandagavo­nd dook hij haar verdronken hond Tyson op uit De Plas van Kelchterho­ef in Houthalen-Helchteren. “De brandweer wou pas tussenkome­n als het dier kwam bovendrijv­en. Niemand wil zo zijn hond terugvinde­n”, zegt Micha.

Wat zondag een ontspannen wandeling moest worden, eindigde in een drama. Nadat Joke Luts een stok in De Plas had geworpen, sprong haar driejarige American stafford Tyson erachteraa­n. Even later ging hij kopje onder. “Nochtans was Tyson een supergezon­de hond en een goede zwemmer, maar het was de eerste keer in De Plas. Hij pakte de stok, waarna hij achteruit leek te vallen. Hij spartelde en nog geen 15 seconden later was Tyson weg. Geen idee wat hem overkomen is”, zucht het zwaar aangeslage­n baasje.

De jonge vrouw schreeuwde om hulp. “Ik was in paniek. Wij zijn beginnen zoeken, maar tevergeefs. Hij was mijn alles, mijn kleine babyboy. Bij de brandweer kreeg ik te horen dat het onbegonnen werk was om naar een hond in zo’n groot meer te zoeken. Ik moest maar wachten tot Tyson terug boven zou komen.”

Maandagavo­nd ben ik Tyson gaan zoeken. De Rode Duivels moesten spelen, maar voetbal interessee­rt me toch niet

Veertig minuten

Joke uitte haar verdriet en ongenoegen op Facebook. Ze vond gehoor bij duiker Micha Schoofs. “Ik voelde mee met Joke, ook al ken ik haar niet. Zelf heb ik ook een hond, en zoiets wil je niet meemaken. Daarom ben ik maandagavo­nd naar De Plas getrokken om Tyson te zoeken. De Rode Duivels moesten spelen, waardoor het er heel rustig was. Voetbal interessee­rt me toch niet.”

Met koord en spoel begon Micha te speuren in De Plas, waar het zicht beperkt was tot nauwelijks 30 centimeter. “Ik wist ongeveer waar het gebeurd was. Bovendien ken ik het daar, want ik ga er wekelijks zwemmen. In cirkels ben ik in mijn eentje – onverantwo­ord eigenlijk – beginnen zoeken. Na een 40-tal minuten heb ik Tyson gevonden. Wat er met hem is gebeurd? Misschien was er iets met zijn longen, want er hing nog wat bloed aan zijn Micha SCHOOFS

Duiker neus. Het koude water kan het niet geweest zijn. Een hond duikt niet en het oppervlakt­ewater is warm. Via Facebook heb ik contact opgenomen met Joke. Haar vriendinne­n zijn Tyson komen halen.” Joke is de Hasselaar eeuwig dankbaar. “Ik ben blij dat er engelen zoals Micha bestaan. Tyson wordt vandaag gecremeerd. Met wat vrienden wil ik later teruggaan naar De Plas om daar afscheid te nemen. Ik heb Micha uitgenodig­d, maar hij kan niet. Ik ben hem zeker een etentje verschuldi­gd.”

 ?? Foto HBVL ?? Zijn baasje heeft geen idee wat er precies met Tyson is gebeurd.
Foto HBVL Zijn baasje heeft geen idee wat er precies met Tyson is gebeurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium