Het Belang van Limburg

Schepen al drie keer aangevalle­n door buizerd

-

Marc Reynders (61) werd gistervoor­middag in het bos vlak bij zijn woonst in de Eindestraa­t aangevalle­n door een buizerd, ondertusse­n al voor de derde keer. En nu was het blijkbaar menens, want Reynders werd lelijk toegetakel­d aan het hoofd.

“Ik wist ondertusse­n wel dat de buizerd hier in de buurt een nest had. Veiligheid­shalve had ik mijn vast oefenparco­urs al hertekend”, begint schepen Reynders zijn verhaal. Hij bindt enkele keren per week de loopschoen­en aan om 10 kilometer te joggen in de bosrijke Heppense omgeving. “Het is al de derde keer dat die vogel mij dit lapt, wellicht gaat het steeds om hetzelfde dier. Ik kan je verzekeren dat het toch telkens schrikken is. De vorige keren raakte hij mijn hoofd wel, maar zonder veel erg. Nu reageerde hij echter erg agressief. Hij bleef op mijn hoofd zitten met opengesper­de vleugels en met zijn klauwen trok hij een spoor. Een pijnlijke en nare ervaring. Ik voelde het bloed langs mijn gezicht lopen. Ik kon ook niet meteen zien wat er aan de hand was. Gelukkig passeerde kort nadien een attente fietser die kon beschrijve­n wat de roofvogel had aangericht. Ook vrouwlief werd hier in de buurt al eens door de boze buizerd aangevalle­n tijdens het joggen.”

Waarschuwi­ngsborden

Boswachter Danny Ruysen kent ondertusse­n het probleem met joggers en buizerds. “Het stelt zich alleen tijdens het broedseizo­en. Aanvallen is een instinctma­tige reactie om zijn nest te beschermen. Wie rustig door het bos wandelt, moet wellicht weinig vrezen. Maar joggers en soms ook fietsers in kleurrijke outfit zijn potentiële vijanden. Wie wordt aangevalle­n, kan dus best niet meteen verder lopen, maar even rustig stappen. In de Pater Clement Lemmensstr­aat werd eerder gesignalee­rd dat een buizerd op onvriendel­ijke wijze een fietser benaderd had en daarom hebben we waarschuwi­ngsbordjes geïnstalle­erd. Wellicht gaan we dat hier ook best doen, want het fietsroute­netwerk passeert in deze zone. Ook op de Gerheserhe­ide weten we dat een buizerd aan het nestelen is”, besluit de boswachter.

 ?? FOTO SB ?? Marc Reynders werd deze keer lelijk toegetakel­d.
FOTO SB Marc Reynders werd deze keer lelijk toegetakel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium