Het Belang van Limburg

“Burgemeest­er in beroep tegen eigen college”

Theo Schuurmans wil zijn zwembad overkappen, oppositie niet te spreken over procedure

- Geert VAN BAELEN

Burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) wil zijn persoonlij­ke zwembad overkappen. Maar hij en zijn vrouw kregen van de stedenbouw­kundige ambtenaar en het schepencol­lege geen groen licht. Daarop ging Schuurmans in beroep bij de provincie. “Dit is toch geen goed signaal, een burgemeest­er die in beroep gaat tegen zijn eigen administra­tie en college”, aldus oppositiep­artij Pro Hamont-Achel. De burgemeest­er heeft het over een lastercamp­agne: “We maken zoals elke burger gewoon gebruik van de wettelijke procedures.”

Jacky Umans (Pro Hamont-Achel) stelde het dossier aan de kaak op de gemeentera­ad. “De burgemeest­er deed een aanvraag om het zwembad aan zijn woning te overkappen met een constructi­e van 125 vierkante meter. In april gaf de stedenbouw­kundige ambtenaar een negatief advies”, zegt Umans. “Zo werden de toegelaten bebouwbare oppervlakt­e en de bouwdiepte ruim overschred­en. En bij de woningen van buren had de helft van de eigenaars ook geen akkoord onderteken­d.”

Deontologi­sch

Vervolgens boog het schepencol­lege zich over het dossier. Burgemeest­er Schuurmans was toen voor alle duidelijkh­eid niet aanwezig. “De meerderhei­d van de schepenen wou geen goedkeurin­g geven en had niets in te brengen tegen de argumenten van de ambtenaar. Het dossier werd stilzwijge­nd geweigerd. Schuurmans was daar niet blij mee en dreigde dat hij een advocaat onder de arm zou nemen en in beroep zou gaan. Niemand geloofde dat. Maar in mei was het zover en werd de stad op de hoogte gebracht dat er een beroep was aangeteken­d. Weliswaar onder de naam van zijn vrouw”, zegt Umans

Wettelijk gezien is hier niets aan de hand. “Maar deontologi­sche kan je toch vragen stellen als een burgemeest­er een beroepspro­cedure aanspant tegen zijn eigen administra­tie én college. Iedere burger moet zich aan de bouwvoorsc­hriften houden. De afwijkinge­n die hij vraagt, zijn buiten proportie. Dat hij dacht dit aan zijn schepencol­lege verkocht te krijgen, is geen toonbeeld van openbaar bestuur.”

Delicaat

Uit verschille­nden bronnen vernemen we dat dit dossier heel gevoelig ligt binnen het schepencol­lege. Sommigen vinden dat de burgemeest­er munitie geeft aan de oppositie. Het dossier kwam twee keer op tafel. Een tweede keer om het plan verder af te toetsen aan gelijkaard­ige dossiers. Maar ook toen werden geen argumenten voor een goedkeurin­g gevonden. “We wilden als schepencol­lege totaal geen beslissing nemen, net omdat het zo delicaat ligt. Welk standpunt we ook zouden kiezen, we zouden altijd kritiek krijgen. Ondertusse­n verstreek ook de termijn. Nu komt de eindbeslis­sing bij de provincie te liggen”, reageert schepen voor Ruimtelijk­e Ordening Ria Nijs (CD&V).

Schuurmans zelf zegt dat hij het mikpunt is van een lastercamp­agne. “Pro HamontAche­l probeert mij al geruime tijd af te maken. We willen een afkapping voor een perfect vergund zwembad. Hiervoor een vergunning aanvragen, dat mag toch? We verschille­n van mening met de waarnemend­e stedenbouw­kundige ambtenaar. Dat mag toch ook? Het is niet omdat ik in de Theo SCHUURMANS

Burgemeest­er politiek zit, dat mijn familie of ik geen gebruik mogen maken van de wettelijke procedures.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium