Het Belang van Limburg

“Eindelijk kan ik zelf mijn bril aandoen”

Technische school Munsterbil­zen maakt prototype voor vrouw met beperking

- Johnny GEURTS

Dankzij de Provincial­e Secundaire School in Munsterbil­zen is het leven van Claudia Ventriglia (37) uit DilsenStok­kem een beetje eenvoudige­r geworden. De vrouw kan haar armen niet gebruiken en zelfs kleine handelinge­n zijn een groot probleem. “Ten einde raad ben ik gaan aankloppen bij PSSB. Anderhalf jaar hebben ze gewerkt aan een prototype waarmee ik nu zelf mijn bril kan op- en afzetten. Het is een prachtige uitvinding.”

Claudia Ventriglia werd geboren met artrogrypo­se, een afwijking aan de ledematen: “Ik kan mijn armen niet bewegen, mijn linkerheup is niet volledig ontwikkeld en ik werd geboren met een open buik. Voor langere afstanden gebruik ik een rolstoel, maar in huis probeer ik zelf te stappen.” Ook al bepalen haar beperkinge­n haar leven grotendeel­s, toch streeft Claudia naar zelfstandi­gheid. “Ik woon alleen en kan rekenen op pvb (persoonsvo­lgend budget). Maar dat is niet voldoende om in al mijn zorgen te voorzien. Dus moet ik vaak terugvalle­n op mijn ouders en verpleegku­ndigen voor de meeste dagelijkse beslommeri­ngen, bijvoorbee­ld om mij te wassen en aan te kleden. Maar het zijn vaak de kleinste handelinge­n die tot de grootste frustratie­s lijden. Zo draag ik sinds een tijdje een bril om te lezen en tv te kijken. Maar die kan ik onmogelijk zelf op- en afzetten.”

Claudia struinde het internet af op zoek naar een oplossing. “Uiteindeli­jk kwam ik terecht bij de Provincial­e Secundaire School in Munsterbil­zen. Ik ben daar persoonlij­k mijn probleem gaan voorleggen aan de leerlingen en leerkracht­en van de afdeling mechanica. Een week later hadden ze al een werkgroep opgericht en gingen ze aan de slag om een aangepast apparaat te ontwikkele­n.” Het ontwikkeli­ngsproces liep evenwel niet van een leien dakje. “Met de leerlingen van het zesde jaar Mechanisch­e Vormingste­chnieken zijn er diverse schetsen gemaakt. De eerste projectmod­ellen werden voortduren­d bijgeschaa­fd, in overleg met Claudia. In totaal heeft het anderhalf jaar geduurd”, zegt Luc Valkeneers, technisch adviseur-coördinato­r aan PSSB.

Remkabel van fiets

Camille Thijsen, gepensione­erd leerkracht, stond samen met de pas afgestudee­rde leerlingen aan de basis van het project: “Het ap- paraat, we noemen het voorlopig de brilmanipu­lator, moet de grijpfunct­ie van Claudia haar vingers overnemen. Met een voetpedaal kan ze het systeem bedienen. In het prototype maken we gebruik van een pedaal van een drumstel en de remkabel van een fiets. Het apparaat staat op tafel, zodat Claudia haar hoofd ernaartoe kan bewegen. In de vakantiema­anden gaan we nog enkele onderdelen op punt zetten.” Claudia is alvast in de wolken. “Het is een enorme opluchting. Een prachtige uitvinding die me helpt om nog zelfstandi­ger te functioner­en. De plannen van het prototype worden weldra online gezet. Ik hoop dat op die manier meer mensen met een beperking kunnen worden geholpen.”

 ?? FOTO PSSB ?? Claudia Ventriglia kan met een pedaal, ontleend van een drumstel, de ‘brilmanipu­lator’ bedienen.
FOTO PSSB Claudia Ventriglia kan met een pedaal, ontleend van een drumstel, de ‘brilmanipu­lator’ bedienen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium