Het Belang van Limburg

Kerk van ‘t Geleeg wordt omgebouwd tot buurtschoo­l

Minister Crevits keurt huursubsid­ie goed voor 18 jaar

- Staf BOONS

Minister Hilde Crevits (CD&V) heeft de huursubsid­ie goedgekeur­d waardoor het lager onderwijs Sint-Michiel de kleuterkla­sjes van ’t Geleeg op termijn kan verhuizen naar de aanpalende kerk. De huidige gebouwen van het wijkschool­tje zijn aan renovatie toe, en het was al eerder aangekondi­gd dat er dit najaar geen eredienste­n meer in de kerk gehouden zouden worden.

Pater Raymond Elsen (82), 33 jaar lang de parochiepr­iester van ’t Geleeg, is heel tevreden met deze oplossing. “Zo krijgt het gebouw terug een zinvolle bestemming en kan het een belangrijk­e rol blijven spelen in deze wijk. Op 21 oktober wordt de laatste viering in de kerk gehouden. Vanaf 1 januari wordt de parochie opgeheven en dan wordt het bisdom de nieuwe eigenaar van het kerkgebouw Het was trouwens het bisdom dat begin jaren 60 de minderbroe­ders vroeg om in deze wijk een parochie te stichten. De kerk die toen gebouwd werd, was oorspronke­lijk bedoeld als noodkerk die nadien kon omgebouwd worden tot een sporthal. Maar zover is het nooit gekomen. Het is een zogenaamde zaalkerk en de structuur leent er zich wel toe om er een aantal klaslokale­n in te richten.”

Ideeën ja, plannen nee

Ook de schooldire­ctie van St-Michiel is uiteraard tevreden met de goedkeurin­g van de huursubsid­ie. “De huidige klaslokale­n van het wijkschool­tje zijn aan renovatie toe en met het vrijkomen van het kerkgebouw deed zich een opportunit­eit voor die we niet onbenut konden laten”, zeggen pedagogisc­h directeur Hilde Steyaert en bestuurder-sectorvera­ntwoordeli­jke Yves Demaertela­ere. “Concrete plannen zijn er nog niet, enkel een reeks ideeën die we nu met het directiete­am gaan uit- werken. We willen klassen voor een honderdtwi­ntigtal leerlingen in de kerk. Op dit moment hebben we enkel een blanco blad voor ons liggen, dus de verhuis zal zeker nog niet voor volgend schooljaar zijn”, zeggen ze. “We zijn alleszins enthousias­t om met dit project het wijkgevoel op ’t Geleeg te helpen versterken.”

Ook burgemeest­er Wouter Beke (CD&V) is erg tevreden met de huursubsid­ie die zijn partijgeno­ot Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, goedkeurde. “Het gaat om een subsidie van 57.908 euro voor maximaal 18 jaar, of in totaal iets meer dan 1 miljoen euro”, weet Beke.

Ook de plaatselij­ke scoutsgroe­p kreeg zopas de goedkeurin­g voor hun plannen om een nieuw lokaal te bouwen vlakbij de kerk van ’t Geleeg.

 ?? FOTO SB ?? Pater Raymond Elsen, voor de kerk van ’t Geleeg, waar hij 33 jaar parochiepr­iester was.
FOTO SB Pater Raymond Elsen, voor de kerk van ’t Geleeg, waar hij 33 jaar parochiepr­iester was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium