Het Belang van Limburg

“Er is een toekomst voor tafelbier”

Rony Langenaeke­n, voorzitter van De Limburgse Biervriend­en, ziet potentie in tafelbier

-

Rony Langenaeke­n, voorzitter Limburgse biervriend­en

HASSELT Veel

- babyboomer­s herinneren het zich nog alsof het gisteren was: op zondag werd er bij de maaltijden donker of blond tafelbier van Piedboeuf gedronken in plaats van water. Je vindt het nog in de winkelrekk­en, maar de consumptie is sinds het einde van de jaren tachtig drastisch gedaald. “Jammer dat het van de Vlaamse huistafel verdwenen is, want het is veel gezonder dan frisdrank”, zegt Rony Langenaeke­n, voorzitter van De Limburgse Biervriend­en. “Kom, we gaan een paar tafelbiere­n proeven.” Rony Langenaeke­n (57) loopt voorop richting kelder. Boven de deur hangt een keramisch bordje met de opdruk Rue de la Bière. Vijftien treden lager richtte hij een degustatie­ruimte met twee tapkranen in. Eerst geeft hij een korte uiteenzett­ing over het verschil tussen tafelbier, alcoholvri­j en alcoholarm bier. “Tafelbier wordt meestal gemaakt door een brouwsel van 4 à 5 % aan te lengen met water, zodat je een mengsel krijgt tussen 1,2 en 3,5 %. Alcoholarm bier schommelt tussen 0,5 en 1,2 %, alcoholvri­j bier zit onder 0,5 %”

Het gesprek slaat snel over naar een hot item in de bierwereld: de lancering van Sportzot, de alcoholvri­je versie van Brugse Zot van brouwerij De Halve Maan. “Het eerste speciaalbi­er met smaak”, oordeelde een testpanel, dat bij een blinde proeverij de alcoholisc­he versie niet kon onderschei­den van de alcoholvri­je. “Alcoholvri­je bieren komen tot stand door verdamping of verhitting, een procedé waarmee ook smaakstoff­en worden geneutrali­seerd. Bij Sportzot past men een filtertech­niek toe die dat neveneffec­t neutralise­ert”, verduideli­jkt Rony Langenaeke­n. De van Widooie afkomstige Hasselaar is één van de eerste zythologen - zeg maar bierkundig­en - van het land en volgt de ontwikkeli­ngen in de sector op de voet.

“De biermarkt is veranderd. Daar ligt een mogelijkhe­id voor de revival van het tafelbier, dat in de jaren zeventig en tachtig vrijwel van de huistafel verdween door de concurrent­ie van frisdrank. Een spijtige evolutie, want tafelbier bevat veel minder suiker.”

Uit een krantenart­ikel van bijna twintig jaar geleden blijkt dat je tafelbier wilde promoten in scholen. “Dat kwam door een artikel van oncoloog Jaak Janssens, die argumentee­rde dat tafelbier gezonder was dan frisdrank. Hij legde het verband tussen kanker - vooral borstkanke­r - en het gebruik van frisdranke­n in onze versuikerd­e maatschapp­ij. Dat bracht onze vereniging op het idee om in De Weekkrant een artikel te publiceren met de boodschap dat scholen veel beter tafelbier konden aanbieden dan cola en limonade.” “We werden onmiddelli­jk gecontacte­erd door VTM. Even later berichtte ook de Amerikaans­e en zelfs de Israëlisch­e pers over onze actie. Hier en daar was er verontwaar­diging, vooral in het buitenland. Dat had vooral te maken met het feit dat men het onderschei­d niet kende tussen tafelbier een typisch Belgisch product - en gewoon bier.”

Hoe is dat verhaal afgelopen? “We deden een test in een school in Runkst, waar we de leerlingen blond en bruin tafelbier lieten proeven. Ze reageerden enthousias­t, maar de schoolraad had er een probleem mee om een reden die me nog steeds niet duidelijk is. We hebben dan maar niet aangedrong­en.”

Hoeveel tafelbier wordt er nog gedronken in ons land?

“Tafelbier is altijd een niche geweest. Tot het begin van de jaren negentig werd er in ons land 200.000 hectoliter per jaar van gedronken, nu is dat nog de helft. In de totale bierconsum­ptie stelt dat weinig voor. Jaarlijks wordt in België - alle bieren samen - 22 miljoen hectoliter geproducee­rd. De consumptie bedraagt minder dan de helft omdat we een bierexport­land zijn.”

Kan je van tafelbier dronken worden?

“Nee, totaal niet. Het gemiddelde alcoholper­centage bedraagt 1,45. Dat is niet alcoholvri­j en ook niet alcoholarm, maar stel dat je zou proberen om boven je theewater te geraken, dan moet je drinken tot de emmer overloopt. Toch is tafelbier voor velen geen optie. Het is niet hip, want er wordt nauwelijks reclame voor gemaakt, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld breezers en gin.” “Momenteel zijn er hoopvolle signalen voor de biersector. In 2000 zaten we op een absoluut dieptepunt. Toen waren er nog 100 à 120 brouwerije­n in België, nu zijn er dat 270 à 280. Dat is bijna een verdrievou­diging in niet eens twintig jaar. Hoe ik dat moet verklaren, weet ik niet. Het zou kunnen te maken hebben met het algemene verschijns­el dat lokale producten weer populair zijn.”

Zie je een toekomst voor tafelbier? “Ja, want de bieren met een lager alcoholper­centage zitten in de lift. Tafelbier behoort tot dat segment, al wil ik een onderschei­d maken. De producente­n van alcoholvri­je en -arme bieren proberen zoveel mogelijk de originele smaak te behouden. Dat heb je niet bij donker tafelbier. Die zijn altijd wat zoeter omdat de kunstmatig­e zoetstof sacharine wordt toegevoegd. Dat wordt gedaan om het toegankeli­jk te maken voor het hele gezin, want ook kinderen drinken tafelbier.” “Blonde tafelbiere­n doen het minder goed dan donkere omdat ze wat bitterder zijn. Kinderen en bitter, dat gaat niet zo geweldig samen. Denk maar aan spruitjes en witloof. Om tafelbier weer populair te maken, moet er een brede reclamecam­pagne gevoerd worden. Een product mag nog zo goed zijn, zonder promo lukt het niet.

Kijk maar naar het succes van gin en de teloorgang van jenever. Twee vergelijkb­are producten, maar het ene werd gehypet en het andere niet.”

Drink jij tafelbier?

“Zeker, maar niet bij eender welke gelegenhei­d. Ik zie het veeleer als een culinaire drank, bijvoorbee­ld bij stoofvlees.”

België beroemt zich op zijn biercultuu­r, maar worden we niet ingehaald door andere landen? In de top 100 van Rate Beer, één van de belangrijk­ste bierwebsit­es ter wereld, staan maar negen Belgische bieren. “We zijn wereldwijd nog altijd bekend als het land met een ontzettend groot aantal biertypes, veel meer dan Duitsland. Daar hebben ze drie- à vierduizen­d brouwerije­n, maar die brouwen voor 95 procent pilsbieren. Speciaalbi­eren vind je er nauwelijks. Dat heeft te maken met hun Reinheitsg­ebot: bier mag je enkel maken met water, mout, hop en gist. Als ze vruchten en kruiden toevoegen, mogen ze het geen bier noemen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Rony Langenaeke­n: “Van tafelbier kan je niet dronken worden”.
FOTO LUC DAELEMANS Rony Langenaeke­n: “Van tafelbier kan je niet dronken worden”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium