Het Belang van Limburg

Sluipmoord­enaar

-

Een simpele stoelgangt­est kan veel menselijk leed voorkomen en onze Sociale Zekerheid een zeer intensieve en dure behandelin­g besparen. Resultaten tonen dit aan

Als je de vijand niet kent, kan je nooit de oorlog winnen. Het is één van de slagzinnen van Luc Colemont, de alom gerespecte­erde Hasseltse specialist van de vzw Stop Darmkanker die van vroegtijdi­ge opsporing van dit angstaanja­gende k-woord zijn levenswerk heeft gemaakt. Darmkanker is een sluipmoord­enaar die elk jaar 8.500 Belgen treft. Dat zijn er 23 per dag. Negen onder hen bekopen de ziekte met hun leven. Daarmee is darmkanker de op één na meest voorkomend­e vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanke­r) en de op twee na meest voorkomend­e kanker bij mannen (na prostaatka­nker en longkanker). Bijna negen op de tien patiënten bij wie de diagnose wordt vastgestel­d, is ouder dan 50 jaar. Het zijn cijfers die boekdelen spreken. Om het tij te doen keren startte Vlaams welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen (CD&V) in 2013 met het bevolkings­onderzoek darmkanker. Alle 650.000 Vlamingen tussen 56 en 74 jaar kregen een uitnodigin­g voor een gratis stoelgangt­est. Ruim de helft ging hierop in. Bij de acht procent deelnemers met een afwijkend resultaat werd een kijkonderz­oek van de dikke darm uitgevoerd om uitsluitse­l te krijgen. Nadat hij de doelgroep eerder al uitbreidde naar 55-jarigen, doet minister Vandeurzen dit nu opnieuw. Dit jaar nog zullen 160.000 Vlamingen van 53 en 54 jaar een uitnodigin­g voor een gratis stoelgangt­est krijgen.

Onder het motto ‘als het goed is, zeggen we het ook’ kunnen we dit initiatief van de Vlaamse minister van Welzijn alleen maar toejuichen. Als ze vroegtijdi­g wordt opgespoord, is darmkanker een ziekte die goed te behandelen is. Bij vroegtijdi­ge diagnose bedraagt de kans op genezing immers meer dan negentig procent. Een simpele stoelgangt­est kan dus veel menselijk leed voorkomen en onze Sociale Zekerheid - dat zijn wij, de belastingb­etalers - een zeer intensieve en dure behandelin­g besparen. Resultaten tonen dit aan. In 2016 nam ruim de helft van de doelgroep deel. Op die manier werden in Vlaanderen maar liefst 21 procent meer dikkedarmk­ankers gevonden dan voor de start in 2013.

In een rijke en welvarende regio als Vlaanderen mogen en moeten we de lat hoog leggen. Deze tweede uitbreidin­g van de doelgroep mag dan ook geen eindpunt zijn. Wij verwachten dat minister Vandeurzen of zijn opvolger de doelgroep snel verder zal uitbreiden, tot alle Vlamingen vanaf 50 jaar. Akkoord, dat zal nog eens ruim een half miljoen euro kosten, maar dit is peanuts als je weet dat de Vlaamse overheid jaarlijks bijna 45 miljard euro uitgeeft. Dit is peanuts als je weet dat deze vroegtijdi­ge screening jaarlijks naar schatting 300 tot 400 Vlamingen van de dood redt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium