Het Belang van Limburg

Waarom staken de cipiers?

Vakbonden willen geen minimale dienstverl­ening

-

HASSELT - De nationale cipierssta­king in de gevangenis­sen, die nu al haar derde week ingaat, is gericht tegen het plan van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een minimale dienstverl­ening tijdens stakingen in te voeren in de gevangenis­sen.

Minister Geens (CD&V) kwam drie weken geleden met een ontwerptek­st over de invoering van een gegarandee­rde dienstverl­ening in gevangenis­sen. Zo wil hij dat de cipiers verzekeren dat er ook tijdens stakingen voldoende volk komt werken. De ontwerptek­st van Geens gaat nog een stap verder: als er zich 48 uur voor de staking onvoldoend­e vrijwillig­ers aandienen, kan de gevangenis­directeur aan de gouverneur vragen om een aantal cipiers op te vorderen. Volgens de vakbonden is die gedwongen opvorderin­g “een onaanvaard­bare aanval op het stakingsre­cht”. De gesprekken tussen Geens en de bonden zitten muurvast.

Nieuwe statuut

De staking draait ook om het nieuwe personeels­statuut. In de gevangenis van Hasselt vindt daarover vandaag nog een overleg plaats tussen de vakbonden en de directie. De bonden zijn tegen het nieuwe statuut omdat dit nog veel onduidelij­kheid biedt over het behoud van ziektedage­n en anciënnite­it als cipiers muteren naar een andere gevangenis. “Minister van Ambtenaren­zaken Steven Vandeput (N-VA) is daar nog altijd heel onduidelij­k over en laat niet in zijn kaarten kijken,” aldus ACOD-vakbondsma­n Kristof Muyters die wil dat elk personeels­lid statutair wordt aangeworve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium