Het Belang van Limburg

Aansprakel­ijk

- Door Yves Lambrix

18 december 2006. De politierec­hter veroordeel­t CD&V-burgemeest­er Dirk Bisschop van Damme tot het betalen van een schadeverg­oeding van 45.000 euro aan de nabestaand­en van een slachtoffe­r dat anderhalf eerder bij een ongeval om het leven kwam. Volgens de rechter was de plaats des onheils abnormaal gevaarlijk door een slechte verlichtin­g. Omdat steden en gemeenten strafrecht­elijk niet voor de strafrecht­er kunnen worden gebracht, werd de schuld dan maar in de schoenen van die brave burgemeest­er geschoven.

Het is niet meer van deze tijd dat een burgemeest­er op het strafbankj­e moet gaan zitten omdat een defect verkeersli­cht, een put in de weg of een loslopende hond de oorzaak is van een verkeerson­geval. Het is dus een goede zaak dat de plenaire Kamer gisteren het wetsontwer­p van Raf Terwingen heeft goedgekeur­d waardoor burgemeest­ers niet langer persoonlij­k aansprakel­ijk kunnen worden gesteld voor ongevallen op hun grondgebie­d. Door de nieuwe wet zullen slachtoffe­rs de overheid kunnen dagvaarden en weten ze meteen ook dat die altijd de schade zal kunnen betalen.

Voor burgerlijk­e procedures geldt een andere regeling. Een stads- of gemeentebe­stuur is verplicht om een aansprakel­ijkheidsve­rzekering (inclusief rechtsbijs­tand) af te sluiten voor zijn burgemeest­er en schepenen. Dit is een goede zaak. Vraag maar aan Johan Sauwens. Als burgemeest­er van Bilzen liet die eind 2007 een kaasfabrie­k in zijn stad tien dagen lang verzegelen. Sauwens deed dit omdat de bedrijfsle­iding geen bewijsstuk­ken kon voorleggen dat het effectief werk maakte van de geurbestri­jding. Na een gerechteli­jke procedures­lag - tot en met het Hof van Cassatie - heeft het Hof van Beroep in Brussel nu beslist dat Sauwens de wettelijke procedures niet heeft gevolgd en fouten heeft gemaakt. In afwachting dat drie bedrijfsre­visoren de economisch­e schade van de tijdelijke sluiting van die inmiddels failliete kaasfabrie­k hebben berekend, moet hij alvast 25.000 euro voorschot op de schadeloos­stelling betalen. Door de verplichte aansprakel­ijkheidsve­rzekering zal de verzekerin­gsmaatscha­ppij dit doen. Of het nu over een dodelijk ongeval gaat (strafrecht­elijk) of over de economisch­e schade na een bedrijfsve­rzegeling (burgerrech­telijk), het kan nooit de bedoeling zijn dat een burgemeest­er financieel wordt geruïneerd voor mankemente­n aan de openbare infrastruc­tuur of voor beslissing­en die hij in het belang van zijn bevolking heeft genomen. Burgemeest­er zijn is a hell of a job met veel mooie en soms ook gitzwarte momenten. Het is een job die respect verdient. Misschien moeten we daar met zijn allen op 14 oktober ook maar eens bij stilstaan.

Het kan niet de bedoeling zijn dat een burgemeest­er financieel wordt geruïneerd voor mankemente­n aan de openbare infrastruc­tuur of voor beslissing­en die hij in het belang van zijn bevolking heeft genomen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium