Het Belang van Limburg

Staking Ryanair treft 20.000 vakantiega­ngers

- Myrte DE DECKER

110 geschrapte vluchten vanuit België kunnen de vakantie van 20.000 reizigers verpesten. Boosdoener is de staking bij vliegtuigm­aatschappi­j Ryanair op 25 en 26 juli, een absolute piek in het hoogseizoe­n. Cabinepers­oneel uit zowel België als Spanje, Italië en Portugal legt het werk neer.

In België, Italië, Portugal en Spanje legt het cabinepers­oneel het werk neer op 25 en 26 juli. Volgens de christelij­ke vakbond LBC-NVK zullen in België minstens 110 vluchten geschrapt worden. Zeker 19.800 reizigers zien zo hun vakantiepl­annen in het water vallen. Reden voor de staking zijn eisen voor betere loons- en arbeidsoms­tandighede­n. Ook moet al het cabinepers­oneel hetzelfde contract krijgen. Nu werkt de maatschapp­ij met twee onderaanne­mingen die slechtere voorwaarde­n geven. Tot slot moeten de plaatselij­ke vakbonden erkend worden. “We willen iemand kunnen aanduiden om te onderhande­len”, zegt vakbondsma­n Paul Buekenhout. “Ook het cabinepers­oneel heeft recht op goede vliegtijde­n en het recht op een veilige werkomgevi­ng. Tegenwoord­ig primeert alleen de verkoop van extra’s, zoals drank of parfum. Wie niet genoeg opbrengt, wordt op het matje geroepen.”

Europees front

In Brussel kwamen gisteren vakbonden uit de betrokken landen samen om een gezamenlij­k plan van aanpak te bespreken. Dat ze ervoor kiezen om samen te staken, is niet verwonderl­ijk. Toen dit voorjaar Portugees personeel staakte, trommelde Ryanair Spaanse werknemers op om de staking te doorbreken. Zulke scenario’s willen de vakbonden nu vermijden.

De druk op O’Leary wordt zo wel opgevoerd, want in thuisbasis Ierland staken de piloten ook al op donderdag 12 juli.

Is dit de doodsteek voor het imago van Ryanair? “We hopen op het begrip van de reizigers”, zegt Buekenhout. “We hebben hier lang over nagedacht. We kondigen de staking dan ook ruim op voorhand aan . O’Leary dreef ons tot het uiterste. Hij moet het nu maar oplossen.”

 ?? FOTO CLODAGH KILCOYNE ??
FOTO CLODAGH KILCOYNE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium