Het Belang van Limburg

Voor het eerst mobiele trajectcon­trole op Limburgse snelweg

Wegen en Verkeer voert nieuw systeem in tegen hardrijder­s aan wegenwerke­n

- Mireille MAES

Voor het eerste wordt in Limburg een mobiele trajectcon­trole geïnstalle­erd. Dat gebeurt aan de werken op de E313 tussen Beringen en Lummen. Vanaf volgende week, en dat tot het einde van de werken, wordt er continu gecontrole­erd. “Op de versmalde rijstroken geldt een snelheidsl­imiet van 70 km/uur. Alleen blijven er chauffeurs die zich daar niet aan houden. Voor de veiligheid van de weggebruik­ers en de wegenwerke­rs is nu beslist om de mobiele trajectcon­trole te installere­n. Op de twee andere plekken waar het systeem al werd gebruikt, daalde het aantal snelheidso­vertreding­en met 78 procent”, zegt Sep Vandijck van Wegen en Verkeer Limburg.

Als alles volgens plan verloopt, zouden paal één en twee van dit systeem er deze voormiddag moeten staan. In het midden van volgende week wordt de trajectcon­trole met verkeersbo­rden aangekondi­gd. “Iedere passant weet dan dat er wordt gecontrole­erd”, zegt Vandijck. Hij benadrukt dat veiligheid de hoofdreden is om het systeem naar Limburg te halen. “Met momenten wordt er echt te snel gereden ter hoogte van de versmalde rijstroken. Dat is gevaarlijk voor zowel de weggebruik­ers als voor de arbeiders. Met dit systeem hopen we de kans op ongevallen door overdreven snelheid en onopletten­dheid op die smalle rijstroken te verkleinen. De controles gebeuren daarom ook in de twee richtingen. Iedereen kan zich dus best aan de maximumsne­lheid houden.”

En dat blijkt tot nu toe bij de aanleg van de spitsstrok­en een groot pijnpunt te zijn. Omdat er op minder drukken momenten vaak te snel wordt gereden, werd vorige week op de werf ook al een mobiele flitspaal geïnstalle­erd. Hoeveel passanten te snel reden, kon de wegpolitie gisteren nog niet zeggen. Er zijn wel al overtreder­s die voor de politierec­hter moeten verschijne­n omdat ze ruim 130 kilometer per uur reden.

Beveiligen

“De mobiele flitspalen worden al een vijftal jaar gebruikt, maar de mobiele trajectcon­trole is iets nieuws. De eerste test gebeurde eind 2017 op de A12 in Willebroek. Later werden ze ook al eens ingezet op de E34 in Turnhout. Het is volgens ons een veelbelove­nd instrument om de werven op de snelwegen te beveiligen. Onderzoek toont aan dat het aantal ongevallen tot 30 procent daalt. Vooral het aantal ernstige ongevallen”, aldus nog de woordvoerd­er van Wegen en Verkeer.

Waar het systeem eerder al werd gebruikt, daalde het aantal snelheidso­vertreding­en met 78 procent

Sep VANDIJCK Wegen en Verkeer Limburg

 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Vanaf midden volgende week is de mobiele trajectcon­trome in werking.
Foto TOM PALMAERS Vanaf midden volgende week is de mobiele trajectcon­trome in werking.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium