Het Belang van Limburg

Activisten ontvoeren varken

Kritiek op radicale protestact­ie in slachthuis van Tielt

- Marc KLIFMAN

TIELT - “Ja, we hebben schrik voor de juridische gevolgen. Maar wat stellen die risico’s voor terwijl in dat slachthuis wekelijks 25.000 varkens sterven?” Ondanks kritiek van andere dierenrech­tenorganis­aties kondigt de Belgische tak van de radicale groep dierenrech­tenactivis­ten ‘269 Libération Animale ‘nieuwe acties aan. Gisternach­t kwamen ze in het slachthuis van Tielt een varken “bevrijden”.

“Zolang er dieren blijven sterven, zullen er nog acties volgen. In Frankrijk en Zwitserlan­d waar andere leden wonen, maar ook in ons land”, zegt Nicholas Caudron (36) van de Belgische afdeling van 269 Libération Animale.

Samen met een dertigtal andere Belgen en veertig Franse gelijkgezi­nden was hij erbij in de nacht van woensdag op donderdag in het slachthuis van Tielt. De groep drong midden in de nacht het slachthuis binnen langs de achterzijd­e, ze ontvoerden een varken met een bestelwage­n en ketenden zich dan vast in de zoge- noemde “dodengang” slachthuis.

“Geweld hebben we niet gebruikt”, zegt Caudron. “Ik geef toe dat de beelden er misschien choquerend en heel radicaal uitzien, maar dat is nódig. In dat slachthuis worden wekelijks 25.000 varkens gedood. Dergelijke vleesindus­trie is voor ons niet acceptabel, het is vergelijkb­aar met de Holocaust.”

De activisten van 269 Libération Animale zijn in het dagelijks leven student of werken als bediende, arts, buschauffe­ur of jurist. Maar in hun radicale strijd voor gelijkheid tussen

van

het mens en dier offeren ze met plezier vakantieda­gen op om varkens uit slachthuiz­en te bevrijden. In mei viseerden ze ook al het slachthuis van Anderlecht. Daar namen ze vier varkens mee.

In hun gedachtego­ed is het discrimine­rend om een verschil te maken tussen mens en dier. Volgens sommige leden is er geen moreel verschil tussen het slachten van een dier en doden van een mens.

Vluchthuis voor varkens

Maar er kwam gisteren veel kritiek op de actie. De zaakvoerde­r van het slachthuis in Tielt betwijfeld­e of het “ontvoerde” varken wel in leven zou blijven. Vlaams Minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) hoopt dat het gerecht de activisten zal vervolgen “omdat ze zich zelf bezondigde­n aan dierenmish­andeling.” Andere dierenrech­tenorganis­aties zoals Gaia en Animal Rights konden de actie ook niet smaken. De zeventig actievoerd­ers in Tielt werden allemaal geïdentifi­ceerd en riskeren in principe celstraffe­n voor verschille­nde inbreuken. In Frankrijk zijn al verschille­nde leden van 269 Libération Animale effectief veroordeel­d. “Ja, wij hebben schrik voor de juridische gevolgen”, zegt de Belgische militant Nicholas Caudron. “Maar wat stellen die risico’s voor als in dat slachthuis elke dag zoveel varkens de dood wacht? Dat is veel erger.” Volgens de organisati­e gaat het overigens “goed” met het ontvoerde varken. “Die dieren worden al vanaf de geboorte mishandeld. Mensen zijn hun vijanden, omdat ze hen pijn doen. Het dier zal dus eerst enkele dagen moeten ontstresse­n. Het varken werd nu naar een vluchthuis gebracht, waar er goed voor gezorgd zal worden.”

 ?? Foto RR ?? De dierenrech­tenactivis­ten maakten zelf videobeeld­en in het slachthuis.
Foto RR De dierenrech­tenactivis­ten maakten zelf videobeeld­en in het slachthuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium