Het Belang van Limburg

“Gokken in krantenwin­kels moet aan banden worden gelegd”

Stadsbestu­ur van Genk vraagt minister Geens om strengere regels

- Timmie VAN DIEPEN

GENK - Het stadsbestu­ur van Genk vraagt Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) om het gokken in krantenwin­kels veel strenger te reglemente­ren. De stad vreest de opmars van “wedkantore­nlight” waar minderjari­gen zonder enige controle kunnen gokken. Hulpverlen­ers zagen de afgelopen maanden hoe meer en meer schoolkind­eren tijdens de middagpauz­es geld inzetten in krantenwin­kels. “Het aanbod moet dringend worden beperkt.”

Naast krasloten en lottobilje­tten, bieden hoe langer hoe meer krantenwin­kels ook echte weddenscha­ppen aan. Voor heel wat dagbladhan­delaars dwingt de economisch­e realiteit hen tot die beslissing. De losse krantenver­koop boert achteruit en ook de inkomsten uit tabaksware­n lopen terug. In principe kan elke krantenwin­kel een vergunning van de Kansspelco­mmissie krijgen om gokspelen aan te bieden. Enige voorwaarde is dat de inkomsten uit weddenscha­ppen niet hoger liggen dan 49% van de omzet.

Ernstige zorgen

Vandaag zijn er 1.735 krantenwin­kels in ons land die ook fungeren als kleine gokkantore­n. In Limburg zijn er dat 139 en spant Genk met 16 de kroon. Ook in het aantal wedkantore­n en cafés waar gegokt kan worden, staat Genk trouwens op één. Dat baart de Genkse burgemeest­er Wim Dries (CD&V), die ook voorzitter is van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), ernstige zorgen. “Genk heeft geen rijke bevolking. Net daarom hebben we een brede aanpak rond gokken opgezet en zetten we heel erg in op preventie, maar als er steeds meer van deze zaken bijkomen, wordt het heel moeilijk”, zegt Dries. “We merken nu al dat heel wat jongeren met een gokverslav­ing kampen.”

Strengere regels

Het stadsbestu­ur heeft daarom een brief gestuurd naar Justitiemi­nister Geens, waarin vier concrete maatregele­n worden voorgestel­d om het gokken in krantenwin­kels aan banden te leggen. 1. Meer inspraak:

“We zien dat er heel veel wedkantore­n-light worden opgericht die vrij toegankeli­jk zijn voor minderjari­gen. En dat terwijl we als bestuur niet worden betrokken”, zegt Dries. Voor gewone wedkantore­n kunnen gemeenten advies geven aan de Kansspelco­mmissie, maar voor krantenwin­kels bestaat die mogelijkhe­id niet. 2. Digitale identiteit­scontrole: “De digitale identiteit­scontrole

Wim Dries (CD&V) Burgemeest­er Genk

zou verplicht moeten worden om te mogen spelen.” Nu geeft de dagbladhan­delaar soms zelf de weddenscha­ppen in en is er amper controle op de leeftijdsg­rens.

3. Niet in bepaalde buurten:

“We vragen ook dat er strengere regels komen rond de inplanting”, zegt Dries. Vandaag geldt voor echte wedkantore­n al dat ze niet mogen worden uitgebaat in de buurt van scholen, ziekenhuiz­en of plaatsen waar eredienste­n worden gehouden. Voor krantenwin­kels die weddenscha­ppen aanbieden, bestaan al die regels niet. “Ze kunnen zelfs pal naast een school liggen.” Genk vraagt daarom om de regels voor wedkantore­n door te trekken naar krantenwin­kels en ook een minimumafs­tand van 1.000 meter tussen twee inrichting­en vast te leggen.

4. Beperking van aantal:

“Tot slot vragen we ook om een maximumaan­tal krantenwin­kels vast te leggen die dit soort weddenscha­ppen mag aanbieden. Vandaag zijn er dat 1.735, volgens ons is 1.250 een goede grens”, zegt Dries. Dat zou betekenen dat er 1 krantenwin­kel op 9.000 inwoners zo’n vergunning kan krijgen. Als er een verdeling komt op basis van inwoneraan­tal, zou in Genk de grens op zeven komen te liggen, in plaats van de huidige 16.

“Dit is voor alle duidelijkh­eid geen aanval op de dagbladhan­delaars”, zegt burgemeest­er Dries. “We begrijpen de economisch­e realiteit, maar er is nood aan een beter kader.”

We merken nu al dat heel wat jongeren met een gokverslav­ing kampen

Meer controles

In een reactie zegt Sieghild Lacoere, woordvoerd­er van justitiemi­nister Koen Geens dat er meer controles kunnen komen op weddenscha­ppen die in dagblad winkels worden aangeboden: “Dit wordt mogelijk omdat de Kansspelco­mmissie meer financiële middelen en personeel krijgt. De controles moeten misbruik tegengaan en nagaan of het eigenlijk niet om verdoken wedkantore­n gaat. We hebben hier in het kader van de kansspelwe­tgeving al voorstelle­n over gedaan maar daar bleek geen consensus over. Dit kan in de toekomst opnieuw op de agenda geplaatst worden.”

 ?? Foto FD ?? Het stadsbestu­ur van Genk maakt zich zorgen over schoolkind­eren die in krantenwin­kels gaan gokken.
Foto FD Het stadsbestu­ur van Genk maakt zich zorgen over schoolkind­eren die in krantenwin­kels gaan gokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium