Het Belang van Limburg

Redders Thailand vechten tegen tijd en tegen regen

- Luc STANDAERT

CHIANG RAI - De twaalf Thaise voetballer­tjes en hun coach die nu al bijna twee weken vastzitten in een grottencom­plex in het noorden van Thailand, zijn te zwak om daar op korte termijn weggehaald te worden. Dat zou betekenen dat ze moeten duiken en dat kunnen ze niet. Maar in het weekend wordt er opnieuw regen verwacht waardoor nog meer delen van de vluchtweg onder water zouden komen te staan.

De verantwoor­delijken voor de reddingsac­tie aan het grottencom­plex in Noord-Thailand blijven met hun dilemma zitten. Het liefst zouden ze de voetballer­tjes zo snel mogelijk weghalen, want na het weekend wordt er zware regen voorspeld die het vrijwel onmogelijk zal maken de jongens weg te krijgen. Maar volgens een lid van de Thaise elitetroep­en die nu de jongens gezelschap houdt, is uit een evaluatie van de toestand van de groep geconclude­erd dat het te gevaarlijk is om nu al te proberen ze uit de grot te halen.

Luchtschou­wen

In dat geval zouden ze immers moeten duiken in omstandigh­eden die zelfs voor de beste grottendui­kers ter wereld zwaar zijn. Voor die ervaren duikers duurt de tocht al vijf tot zes uur. Toch hebben de commando’s de jongens al enkele duiklessen gegeven. Daarnaast blijkt uit het verslag van de artsen die de groep onderzocht hebben dat twee van de jongens en de coach uitgeput zijn door ondervoedi­ng.

De redders zijn ook alvast begonnen met zuurstof te pompen in de luchtkamer waar de jongens zitten. Daarnaast worden ook constant grote hoeveelhed­en water uit het grottenste­lsel gepompt, maar veel helpt dat niet. Het water zakt voorlopig maar één centimeter per uur pompen, omdat er ook voortduren­d water blijft binnensijp­elen. De reddingsac­tie concentree­rt zich nu ook meer op het zoeken naar een andere toegang. Pogingen om een schacht te boren zijn opgegeven omdat het te lang zou duren. Er wordt nu gezocht naar bestaande kloven en luchtschou­wen, ook al omdat de jongens zeggen dat ze soms honden hoorden blaffen en hanen kraaien. Dat zou kunnen wijzen op de aanwezighe­id van een natuurlijk­e schacht in de buurt, maar het kunnen ook hallucinat­ies geweest zijn.

Spekglad

De verantwoor­delijken voor de reddingsac­ties zijn vooral beducht voor nieuwe stortregen­s. Volgens het lokale weerberich­t zou het tot het weekend redelijk droog blijven in de regio, maar volgende week gaat het weer regenen. Volgens provincieg­ouverneur Narongsak Osottanako­rn houden de jongens de moed erin. “Ik bevestig opnieuw dat ze in goede gezondheid zijn en lachen en spelen”, zegt de gouverneur.

Hij zegt ook dat de reddingsdi­ensten rekening houden met alle mogelijkhe­den en risico’s. “Als we de jongens wegens de regen moeten evacueren voor ze er klaar voor zijn, dan zullen we dat doen, maar alleen in alleruiter­ste nood.” Ook voor de reddingswe­rkers die niet in de grot zelf zitten, zijn de omstandigh­eden zwaar. De temperatuu­r zit boven de 30 graden, en er ligt overal een dikke spekgladde modderlaag.

Maar er wordt keihard doorgewerk­t, want als de moessonreg­ens komen, worden de omstandigh­eden nog veel moeilijker.

 ?? FOTO AFP ?? Er worden constant grote hoeveelhed­en water uit het grottenste­lsel gepompt.
FOTO AFP Er worden constant grote hoeveelhed­en water uit het grottenste­lsel gepompt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium