Het Belang van Limburg

Groot-Brittannië stelt Rusland ook verantwoor­delijk voor nieuwe vergiftigi­ng

- Luc STANDAERT

LONDEN - Volgens de Britse minister van Binnenland­se Zaken is Rusland ook verantwoor­delijk voor het tweede vergiftigi­ngsgeval met zenuwgas in vier maanden tijd in Zuid-Engeland. De onderzoeke­rs gaan er wel van uit dat het koppel dat sinds zaterdag in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, niet het doelwit was van een aanslag, maar per ongeluk in aanraking gekomen is met het gif.

De 45-jarige Charlie Rowley en zijn 44-jarige vriendin Dawn Sturgess waren vrijdag gaan winkelen in Salisbury en in hun vlakbij gelegen woonplaats Amesbury in het graafschap Wiltshire. Zaterdagvo­ormiddag zakte de vrouw ineen en moest ze dringend worden opgenomen. In de namiddag overkwam haar vriend hetzelfde.

Overschotj­e

In het ziekenhuis werd even gedacht aan drugs, maar al snel was er sprake van een ‘ongekende substantie’. Na onderzoek in een militair labo werd dat novitsjok, het goedje waarmee in maart vader en dochter Skripal werden vergiftigd. De Skripals zweefden wekenlang tussen leven en dood, voor eerst dochter Yulia en enkele weken later ook haar vader Sergej herstelden en het ziekenhuis konden verlaten. Ze leven nu op een geheim adres. Ook het koppel dat dit weekend vergiftigd raakte, is nog kritiek. Maar in tegenstell­ing tot de Skripals gaan de autoriteit­en ervan uit dat ze niet het doelwit waren van een liquidatie­poging. Omdat ze vrijdag gingen winkelen in Salisbury, waar de Skripals woonden en vergiftigd werden, wordt ervan uit gegaan dat Rowley en Sturgess eerder toevallig in aanraking gekomen zijn met een ‘overschotj­e’ van de novitsjok die gebruikt werd bij de moordpogin­g op vader en dochter Skripal.

Het bracht de Britse minister van Binnenland­se Zaken Sajid Javid ertoe om in het Britse parlement Rusland ervan te beschuldig­en, “Groot-Brittannië te gebruiken als stortplaat­s voor vergif”. “Het is totaal onaanvaard­baar dat onze mensen gericht of toevallig het doelwit worden van een gifaanval, of dat onze straten, parken en steden gebruikt worden om vergif te dumpen”, aldus minister Javid. “Het is tijd dat de Russische overheid eens duidelijk uitlegt wat er gebeurd is.”

In Moskou werd elke verantwoor­delijkheid van de hand gewezen. De woordvoerd­er van het Kremlin liet weten “zeer bezorgd” te zijn, over “het herhaaldel­ijk gebruik van zulke substantie­s in Europa.”

Ook de Russische staatsmedi­a wezen alle suggesties van Russische betrokkenh­eid in de zaak van de hand. Nog voor er sprake was over novitsjok meldde de Russische televisie al sarcastisc­h dat het een kwestie van tijd was eer Rusland weer de schuld zou krijgen.

 ?? FOTO REUTERS ?? De politie heeft verschille­nde zones afgezet waar het koppel mogelijk in contact kwam met het gif novitsjok.
FOTO REUTERS De politie heeft verschille­nde zones afgezet waar het koppel mogelijk in contact kwam met het gif novitsjok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium