Het Belang van Limburg

Recycleren in de supermarkt

AD Delhaize in Vlijtingen heeft primeur met Ecowall: mini-containerp­ark voor klanten

- Geert HOUBEN / Eddy VAN DOREN

RIEMST - De vernieuwde AD Delhaize in Vlijtingen (Riemst) kleurt groen. Als eerste zelfstandi­g geëxploite­erde supermarkt in Limburg pakt eigenaar Christiane Merken (59) uit met een mini-containerp­ark. Aan de zogenaamde Ecowall kunnen klanten niet alleen glas kwijt, maar ook batterijen, petflessen, blik, lampen, leeggoed zonder waarde en zelfs frituurvet. “Wij willen de klant een dienst bewijzen en samen voor een beter milieu gaan”, klinkt het.

Na twintig jaar was de winkel met een dertigtal personeels­leden van Christiane Merken aan de Molenweg in Vlijtingen aan een facelift toe. Het inspireerd­e haar niet alleen tot een uitbreidin­g, maar ook tot de uitbouw van een Ecowall met vier recyclagea­utomaten.

Evaluatie na testfase

“Een van onze leverancie­rs had ons verteld dat ze automaten in hun aanbod hadden die niet alleen geschikt zijn om glas terug te nemen, maar ook petflessen en blik. Dat leek ons onmiddelli­jk interessan­t, niet alleen als service voor onze klanten, maar ook voor het milieu. Bovendien zijn wij er al helemaal klaar voor wanneer ze ook hier statiegeld op petflessen zullen heffen”, vertelt Christiane Merken. Ze benadrukt dat het volledig een eigen initiatief is. “Het is ons niet opgelegd door Delhaize. Ze vinden het zeker wel tof dat wij het doen, maar we krijgen er niets voor in ruil.” Voorlopig spreekt de eigenares nog over een testfase. “Na twee maanden zullen we evalueren. Wij zijn nu een week ver en het gaat goed. Het probleem is dat ik bij niemand anders kan horen hoe het op lange termijn werkt. In Limburg zijn we immers het eerste warenhuis die dit doen, mogelijk zelfs in België als je alleen naar de zelfstandi­ge uitbaters kijkt.”

Geen sluikstort

Schrik dat haar Ecowall binnenkort van een mini-recyclagep­ark verandert in een mini-sluikstort heeft Christiane niet. “We hebben hier een camera hangen om dat te voorkomen. Ook gaan de deuren pas open als onze winkel opent en sluiten ze ook gelijktijd­ig. Bovendien is de service volledig gratis. Het enige wat we vragen is om de flessen niet stuk te maken of te pletten als ze in de automaat gestoken worden. Verder verwachten we dat het frituurvet in flessen zit en niet zomaar erin gekieperd wordt.” “Hoeveel het mij kost? Dat moeten we nog afwachten. Het is louter een milieuvrie­ndelijke service ten dienste van de klant. Hopelijk zet het mensen ook aan om meer te recycleren”, besluit Merken.

We willen de klant een dienst bewijzen en tegelijker­tijd samen voor een beter milieu gaan

Christiane MERKEN, uitbater AD Delhaize Vlijtingen

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Christiane Merken bij de nieuwe Ecowall.
FOTO TOM PALMAERS Christiane Merken bij de nieuwe Ecowall.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium