Het Belang van Limburg

“De wijntradit­ie zit op restaurant diepgewort­eld”

Sterrenche­f Alex Clevers ziet gastronomi­sche mogelijkhe­den in bier, maar ...

-

Een frisse pint bij friet met stoverij, dat was pakweg enkele decennia geleden zowat de enige combinatie van bier en gerecht. De laatste jaren is daar veranderin­g in gekomen. Heel wat hedendaags­e chefs gebruiken bier in hun bereidinge­n en serveren het aan tafel als alternatie­f voor wijn. “Bier biedt veel mogelijkhe­den, maar zelfs in een bierland als België is de wijntradit­ie op restaurant diepgewort­eld”, zegt chef Alex Clevers van restaurant Vivendum in Dilsen.

-

In 2004 verhuisde Alex Clevers (49) met zijn keukenequi­pe van een bescheiden pand op de Grote Markt van Maaseik naar een achttiende-eeuwse, knap gerestaure­erde kapelanij in Dilsen. Twee jaar later kreeg hij een Michelinst­er, die hij niet meer kwijtspeel­de. Lang vóór de hype rond bio en loco gebruikte hij streekprod­ucten. Aardappele­n, champignon­s, fruit en groenten haalde hij bij lokale boeren. “Mijn keuken is mondiaal en regionaal”, benadrukt hij. Die dualiteit zie je ook op de wijnkaart, waarop je zowel een Chassagne-Montrachet vindt als een pinot gris barrique van Wijndomein Aldeneyck. Het hoeft niet te verbazen dat ook Belgische bieren een plaats kregen in zijn keuken.

“Eén van mijn eerste en nog steeds favoriete gerechten met bier is knien in ’t zoer (konijn in het zuur, red.) volgens een recept van mijn moeder. Ik laat het vlees marineren en sudderen in Triple d’Anvers en schenk daarbij hetzelfde bier omdat het een perfect alternatie­f is voor wijn. Je kan het ook serveren bij een aardbeiend­essert. Met een carpaccio van langoustin­es combineer ik een blonde Gusto van De Koninck. Zo kan je honderden voorbeelde­n verzinnen.”

Heel wat chefs zeggen wel dat er geen enkele reden is om wijn hoger in te schatten dan bier, maar er zijn weinig restaurant­s met een uitgebreid­e bierkaart.

“Daar kan je niet onderuit. Thuis, op café of tijdens een dansfeest drinken we graag bier, maar op restaurant is wijn nog altijd de meest verkochte drank. Dat komt omdat we daarmee opgegroeid zijn. Tot pakweg de eeuwwissel­ing dronken we in Vlaanderen hoofdzakel­ijk Franse wijnen, met de nadruk op de Bordeaux-, Loireen Bourgognes­treek. Daar maken ze nog altijd topproduct­en, maar de prijzen van de grote huizen zijn quasi onbetaalba­ar geworden.”

“In het segment van de jonge restaurant­s vind je nauwelijks nog kelders met bewaarwijn­en. Ik heb hier een Romanée-Conti uit 2003 liggen. Die kostte 390 euro, inkoopprij­s. Als ik diezelfde wijn vandaag inkoop, moet ik er volgens de gangbare winstmarge­s 3.500 euro voor tellen. Dat is crazy. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat veel Franse wijnboeren naar Spanje zijn getrokken. Ze hebben daar een geweldig terroir – klimaat, bodemstruc­tuur, ligging – en de loonkost is veel lager.” “Bovendien beschikken ze nu ook over de nodige knowhow en infrastruc­tuur. Hetzelfde geldt voor de overzeese wijnregio’s. Door die evolutie kan je nu kwaliteit bieden voor veel minder geld. Dat heeft de opgang van bier vast en zeker afgeremd. Jammer, vooral voor de Belgische brouwers, want zij maken topkwalite­it. We zijn te weinig chauvinist­isch. Als de Fransen zoveel te bieden hadden, zouden ze het ons wel laten weten.”

Stel dat je een menu zonder wijn zou moeten samenstell­en … “Dan zou ik als aperitief een goed en fris getapte pils serveren. Een Cristal, bijvoorbee­ld. Door zijn hoppigheid en dus grotere bitterheid doet dat bier wat een aperitief moet doen: de smaakpapil­len prikkelen en de honger opwekken, zoals de Romeinen (aperire is Latijn voor openen, red.) het tweeduizen­d jaar geleden bedoelden. Dat is véél beter dan een mousserend­e wijn van mindere kwaliteit of een zoet drankje. Je kan ook een blonde Corsendonk nemen, maar dan zit je al wat hoger in de alcohol.”

“Als we kiezen voor in boter gebakken vis als voorgerech­t, dan zou ik opteren voor een fris, zuriger bier en kom ik uit bij Hoegaarden Wit. Je moet vooraf natuurlijk een beetje uittesten welke combinatie het best werkt. Je kan niet bij iedere vis hetzelfde bier geven. Kies je voor ree als hoofdgerec­ht, dan zou ik gaan voor kriekenbie­r. Je kan dat eveneens gebruiken in de marinade voor een stoverij van varkenswan­gen. Frambozenb­ier biedt veel mogelijkhe­den bij een zoet dessert. Kaas ligt wat moeilijker. Er zijn zoveel soorten, dat je goed moet opletten. Voor een bier bij de bekende Achelse Blauwe hoef je niet ver te zoeken: de donkere Achel Trappist van de Sint-Benedictus­abdij.”

Je hoort wel eens zeggen dat restaurant­s liefst wijn serveren omdat daar meer aan te verdienen valt dan aan bier.

“Dat is inderdaad zo. Als Belgen terugkomen van een vakantie in een mediterraa­n land, dan zeggen ze vaak dat ze lekkere wijn dronken voor twintig euro en dat je voor dezelfde fles bij ons veel meer betaalt. Dat is best mogelijk, want in de Belgische gastronomi­e ligt de kostenstru­ctuur veel hoger. Van de gerechten alleen kunnen we niet leven. Voor ons is de drankconsu­mptie een belangrijk­e bron van inkomsten. De winstmarge voor bier en wijn ligt ongeveer gelijk, maar aan bier houd je minder over.”

“Stel dat een gast tien pinten van drie euro drinkt – dat lijkt me eer-

 ?? LUC DAELEMANS ?? Alex Clevers: “Er zijn weinig mensen die vijftig euro voor een bierarrang­ement willen betalen.”
LUC DAELEMANS Alex Clevers: “Er zijn weinig mensen die vijftig euro voor een bierarrang­ement willen betalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium