Het Belang van Limburg

Aantal starters blijft groeien

Al meer dan 3.500 in eerste jaarhelft

- Dominiek CLAES

HASSELT - Het aantal starters in Limburg - nieuwe eenmanszak­en en vennootsch­appen - blijft gestaag groeien. Volgens Unizo Limburg steeg het aantal starters in onze provincie gedurende de eerste jaarhelft met bijna 2 procent tot 3.516. Dat is bovendien een voorlopig getal. Maar stilaan begint de stagnatie in de hoogconjun­ctuur ook op het aantal starters te wegen, zo blijkt uit een diepere analyse.

Starters zijn de bedrijven van morgen. Vandaar dat economen met grote belangstel­ling kijken naar de evolutie van het aantal. De cijfers zeggen niet alles, want ze geven bijvoorbee­ld geen inkijk in de kwaliteit van onze bedrijven van morgen. Maar hoe dan ook, het aantal starters geeft wel een trend weer over de ondernemin­gszin in een regio.

Volgens Unizo Limburg, dat zich baseert op cijfers van het handelsinf­ormatiebur­eau Graydon, blijft het wel snor zitten met de ondernemin­gszin in Limburg. Het aantal Limburgse starters is in de eerste helft van dit jaar met 1,9 procent gestegen tot 3.516. Vermits nog niet alle gegevens over starters zijn verwerkt, kan dat aantal nog toenemen. Limburg gaat op zijn elan verder. “Dat heeft te maken met het verbeterd imago van ondernemer­schap, de lagere vennootsch­apsbelasti­ng, de goedkopere eerste aanwerving en een aantal financiële ondersteun­ingsmaatre­gelen zoals de tax shelter voor startende ondernemin­gen”, zegt CEO Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

Conjunctuu­r

Toch ziet het er naar uit dat het startersge­weld stilaan zijn hoogtepunt bereikt. Er is nog wel groei in het aantal starters in Limburg (+1,9 procent), maar vergeleken met andere provincies moet Limburg het tegenwoord­ig afleggen tegen Oost-Vlaanderen (+8,4 procent) en West-Vlaanderen (+4,9 procent). De stijging is het minst groot in Antwerpen (+0,6 procent).

Voka Limburg, dat het aantal starters betrekt in zijn maandelijk­se conjunctuu­renquête, tekende voor de maand mei nog een gevoelige daling op van het aantal starters in Limburg (-25 procent). Dat zou betekenen dat er ook in juni minder Limburgse starters zijn geteld. Want Voka telde van januari tot en met mei nog een stijging op van goed 6 procent op. Voor een goed begrip: Unizo en Voka hanteren andere bronnen en definities. De cijfers zijn onderling niet helemaal vergelijkb­aar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium