Het Belang van Limburg

Hoop dat Brazilië ruimte in rug van flankspele­rs niet afstraft

-

“Ik was ook enthousias­t toen de Rode Duivels tegen Japan van een 0-2 achterstan­d terugkeerd­en, maar op het moment dat je analyseert, moet je de positieve en negatieve punten correct benoemen. De pijnpunten van het systeem met drie centrale verdediger­s zijn tot nu toe door zwakke ploegen blootgeleg­d, maar nog niet echt afgestraft. Ik hoop van niet, maar het gevaar bestaat dat een sterkere tegenstand­er als Brazilië dat wel doet. Het is al even geleden dat we nog tegen een tegenstand­er van dat niveau hebben gespeeld. Het probleem is tweeledig. Er is aangetoond dat er op de flanken ruimte ligt in de rug van Meunier en Chadli of Carrasco, die bovendien geschoold zijn als aanvallers, niet als verdediger­s. Brazilië heeft daar met Willian, Coutinho en Neymar intelligen­te topspelers mét een actie die gebruik kunnen maken van die ruimte. Ook de snelle, korte combinatie­s beheersen ze goed. Als de centrale verde- digers rugdekking moeten komen geven, zijn ze vaak in het nadeel omdat de flankaanva­llers van de tegenstand­er de bal al onder controle hebben, recht op hen afkomen en zodoende zowel links als rechts kunnen passeren. Qua invulling is onze sterkste verdedigin­g in puur defensief opzicht van rechts naar links: Alderweire­ld, Kompany, Vermaelen en Vertonghen. In het systeem met drie centrale verdediger­s zit een van hen op de bank. In zo’n belangrijk­e wedstrijd moet Vermaelen in mijn ogen sowieso spelen. Een bijkomende bedenking: is het niet vreemd dat je zowel tegen Panama als Brazilië met dezelfde veldbezett­ing zou spelen? Tot op heden heb ik nog geen flexibilit­eit gezien ondanks de bewering van sommigen. Een ploeg is uiteraard voortduren­d in beweging als reactie op de tegenstand­er, maar dat is daarom nog geen tactische flexibilit­eit. Daar nog verder op ingaan, zou ons hier te ver leiden.”

In zo’n belangrijk­e wedstrijd moet Vermaelen in mijn ogen sowieso spelen

René VANDEREYCK­EN

 ?? Foto PHN ?? Vermaelen kwam in Rusland alleen tegen Engeland in actie, maar volgens Vandereyck­en moet hij ook vanavond tegen Brazilië in de basis staan.
Foto PHN Vermaelen kwam in Rusland alleen tegen Engeland in actie, maar volgens Vandereyck­en moet hij ook vanavond tegen Brazilië in de basis staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium