Het Belang van Limburg

De TGV genaamd Mbappé

- Pieter VANLOMMEL

Met zijn fenomenale rushes tegen Argentinië heeft Kylian Mbappé de status van snelste voetballer op aarde veroverd. De Franse spits haalde in de spurt die leidde tot de strafschop een topsnelhei­d van 37km/u en kreeg prompt de bijnaam ‘37’ van zijn ploegmaats. De Uruguayaan­se defensie bibbert nu al voor de TGV genaamd Mbappé. “Als hij op jonge leeftijd voor atletiek had gekozen, had hij het ook daar ver in geschopt”, meent de Limburgse ex-topspurter Patrick Stevens.

Met een flits van hooguit acht seconden ontpopte Kylian Mbappé zich vooralsnog tot dé man van dit WK. De nieuwe Franse chouchou schudde een onwaarschi­jnlijke sprint van 70 meter uit de benen, die de hele Argentijns­e verdedigin­g belachelij­k maakte. Franse media berekenden achteraf dat Mbappé een topsnelhei­d van 37km/u haalde.

Ter vergelijki­ng: toen Usain Bolt op het WK atletiek in 2009 in 9.58 seconden het wereldreco­rd brak op de 100m, liep hij aan een gemiddelde snelheid van 37,5 km/u. De Jamaicaan haalde toen tussen meter 60 en 80 een piek van 44,72km/u, wat vandaag nog steeds de hoogste snelheid ooit bereikt is door een mens.

Patrick Stevens

“De snelheid van Mbappé is vergelijkb­aar met die van de beste vrouwelijk­e spurters”, oordeelt Patrick Stevens. De Maasmechel­aar gold jarenlang als ´s lands snelste spurter, was erbij op drie Olympische Spelen en is nog steeds Belgisch recordhoud­er op de 100 meter indoor.

“Komt daarbij dat Mbappé liep met voetbalsch­oenen, op gras, met de bal aan de voet en niet rechtdoor. Dat zijn allemaal remmende factoren. Vooral de ondergrond maakt een significan­t verschil.” Wat Stevens wil zeggen, is dat de man van 180 miljoen nóg sneller kan. “Het zou interessan­t zijn hem eens de 40 yards dash te laten lopen. Die test houden de American Football-teams om de spelers uit university-ploegen te screenen. Snelheid is in die sport dan ook cruciaal. De snelsten lopen meer dan 40 km/u en komen in de buurt van de topspurter­s. Mbappé zit daar nog wat van af. Maar ik ben wel zeker dat hij ook in de atletiek een mooie carrière had uitgebouwd; als hij daar op jonge leeftijd voor had gekozen.”

“Die 37km/u van Mbappé is een uitzonderl­ijk cijfer”, meent ook Bart Van Lancker, physical coach bij STVV. “Snelheden van 33 à 34 kilometer per uur zijn top in het voetbal. En heel zelden kom ik spelers tegen die 35 km/u halen. We trainen wekelijks op snelheid, maar vooral op startsnelh­eid en niet zozeer op maximale snelheid. Langere spurts komen minder vaak voor in een wedstrijd en zijn ook veel belastende­r.” Bij KRC Genk luisteren de snelste hazen naar de namen Joseph Aidoo en Aly Samatta. “Wie de snelste is, weten we binnen twee weken tijdens ons jaarlijks testmoment”, aldus conditietr­ainer Ruben Peeters. “In ieder geval passen wij onze snelheidsz­ones aan per speler. De ene haalt een hogere maximumsne­lheid waardoor die bij loopoefeni­ngen ook aan een hoger tempo moet lopen om dezelfde belasting te verkrijgen.”

 ?? FOTO EPA ?? Met een spurt van 37 km/u per uur schudt Mbappé de Argentijne­n van zich af.
FOTO EPA Met een spurt van 37 km/u per uur schudt Mbappé de Argentijne­n van zich af.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium