Het Belang van Limburg

Karelis valt naast de selectie

Debuutgoal van Piotrowski, Heynen maakt comeback

- Roger COX

KRC Genk zet zijn zegetocht voort, al mag je daar in deze fase van de voorbereid­ing natuurlijk niet te veel belang aan hechten. De Olympische nationale ploeg van de Verenigde Arabische Emiraten was geen partij en werd al vroeg helemaal uitgeteld. Enkele interessan­te vaststelli­ngen: Nikos Karelis kwam gisteren niet in actie en lijkt momenteel zo’n beetje de spits te veel, Bryan Heynen maakte voor ’t eerst sinds 19 november van vorig jaar weer minuten en nieuwkomer Jakub Piotrowski maakte zijn debuutgoal voor Genk.

Opvallend gisterenav­ond in het Nederlands-Limburgse Swolgen was het grote verschil tussen beide speelhelft­en. Dominantie was er zowel voor als na de rust. Maar de balcircula­tie, de trefzekerh­eid en het tempo lagen een stuk hoger in de eerste helft. “Logisch”, aldus Philippe Clement. “De ploeg van de eerste helft teerde nog op de automatism­en van vorig seizoen. Daar kunnen we nu verder op bouwen door nieuwe zaken te introducer­en op training. Ik zag er daar al enkele van terug. Het elftal van de tweede helft oogde minder naturel. We brachten toen meer nieuwe jongens tussen de lijnen. Desondanks kregen we nog kansen genoeg om de score uit te diepen. De intenties waren goed.” Tot daar de analyse van de coach. Ons waren ook een aantal zaken opgevallen. We confrontee­rden hem daarmee.

Geen Karelis

In tegenstell­ing tot Samatta en Gano kreeg Nikos Karelis geen speelminut­en. Clement: “We evolueren naar een systeem met een diepe spits en een nummer 10 errond. Dus moet ik keuzes maken. We zien wel hoe dit verder evolueert.”

Ndongala out

Ingvartsen (patellapee­s), Nastic (knie), Screciu (quadriceps) en Seck (knie) kwamen door blessure niet in actie. Ndongala voegde zich bij hen na een kwalijke trap op de knie. Clement: “Wat Ingvartsen betreft, wacht ik op groen licht van de medische staf. Nastic pikt wellicht volgende week aan. Screciu moet het even rustig aan doen en op het eerste gezicht valt de knieblessu­re van Ndongala wel mee. Dat wordt een kwestie van een paar dagen.”

Bryan Heynen back

Bryan Heynen scheurde in november van vorig jaar de kruisbande­n van zijn knie af. Gisteren kon hij eindelijk weer een half uurtje meespelen. Clement: “Bryan verteert de trainingen uitstekend. Bovendien pikt hij de zaken snel op. Zijn comeback was goed doorgespro­ken met de medische staf.”

Paintsil centraal

Debuutgoal Piotrowski

Jakub Piotrowski maakte een uitstekend­e indruk door zijn vista, loopvermog­en en vlotte balbehande­ling. Bovendien scoorde hij zijn eerste goal voor Genk. Clement: “Hij vult goed in wat we van hem verlangen. Met zijn mentalitei­t zit het ook goed. Maar hij had natuurlijk het voordeel dat hij voor rust mocht spelen, in een geoliede machine.” Joseph Paintsil werd in de tweede helft centraal uitgespeel­d. Clement: “Ik moest een keuze maken. Met Trossard, Benson, Zhegrova en Ndongala heb ik op de flanken mensen genoeg. Aangezien Paintsil ook centraal kan spelen, heb ik hem daar gezet. Maar het is niet zijn beste rol, dat besef ik.”

Dries Wouters achterin

Dries Wouters maakte vorig seizoen furore op het middenveld. Nu stond hij weer achterin. Clement: “Dries is polyvalent. Hij kan fungeren als linksback, centrale verdediger en centrale middenveld­er. Een belangrijk­e troef om wekelijks de kern van 18 te halen.”

Debuut Gano

Zinho Gano debuteerde in de tweede helft. Clement: “Hij deed dat goed. Hij werkte hard, was balvast en kaatste goed. Als hij beter bediend was geweest, had hij zeker zijn goaltje meegepikt.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Joseph Paintsil werd in de tweede helft centraal uitgespeel­d.
Foto JEFFREY GAENS Joseph Paintsil werd in de tweede helft centraal uitgespeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium