Het Belang van Limburg

De wens van Pijpke

-

Vrijwillig­ers die zich belangeloo­s inzetten voor een organisati­e, een goed doel of hun dorp, daar heb ik onnoemelij­k veel respect voor. Er zijn er honderden in Kortessem en sommigen springen er uit door zich heel sociaal op te stellen en in te zetten bij meerdere vereniging­en.

Zo was ‘Pijpke’. Wie kende Pijpke niet van Guigoven, geboren in Alken en getogen in Guigoven? René Vanelderen rookte vroege altijd pijp en dat werd zijn roepnaam. René was de koning van de Kasteelstr­aat op een zucht van het Root kasteel, vriend van alleman, gewezen stoffeerde­r van de Recor Hasselt, ontwerper van de kledij van reus Cortus en de leden van de Gilde van Sint Gerardus en haar vlag, hij was ook ridder van de Sint-Gerardusgi­lde, lid van de Sint-Sebastiaan­sgilde, hij was, hij deed,…te veel om op te noemen….

Vier jaren geleden schreef ik een column over Sint-Gerardus waar René mij vertelde dat hij op een reis in Turkije een hartinfarc­t kreeg en er drie overbruggi­ngen nodig waren om zijn leven te redden. Wonderbaar­lijk genas hij dankzij de vele kaarsje van zijn dorpsgenot­en, vertelde hij mij.

René bleef genieten van een lekker biertje, een goed glas champagne met de Boesvriend­en, van zijn kinderen en kleinkinde­ren, zijn idool, Red Flame Davina Philtjens, zijn reizen met zijn lieve vrouw Noëlle, zijn schuttersm­omenten,…. Begin vorig jaar werden René en Noëlla gehuldigd als schuttersk­oning en -koningin van de Sint-Sebastiaan­sgilde. In de zomer van dat jaar sloeg het noodlot weer toe. Via Facebook vernamen wij dat een kwaadaardi­ge tumor hem te pakken had. Heel positief vocht de optimistis­che René voor zijn leven. Honderden mensen steunden hem via Facebook. Dokters haalden de tumor er uit. René verbaasde de Facebookvr­ienden met een hoofddekse­l van een leeuwenkon­ing: ‘de humor van de tumor’… Een tijdje ging het dan goed, maar langzaam aan ging het van kwaad naar erger en ondanks de vele bestraling­en en chemo belandde René begin dit jaar op de palliatiev­e eenheid van Salvator in Hasselt. Daar kreeg hij aangepaste comfortabe­le zorgen. Ook hier helpen vele vrijwillig­ers om de verwachtin­gen en bezorgdhed­en van de patiënten in te willigen. Hij was in goede handen.

De familie nam contact met Ambulance Wens België om voor René een onvergetel­ijke wens te vervullen. Wekelijks ging René met vrienden bubbels drinken in Boescafé. Zijn wens was om samen met zijn familie en vrienden van de Champagnec­lub nog een keer te gaan bubbelen. Woensdag 31 januari regende het pijpenstel­en maar de ambulance bracht hem op de brancard naar Boescafé. Eigenaar Jules Boes had op zijn sluitingsd­ag zijn deuren speciaal voor René geopend en vriend Guido Dirickx bakte speciaal taarten. Ook de Vliermaals­e champagneb­oer Wilfried Schorpion deelde mee in de bubbels. Pijpke had het helemaal naar zijn zin en had er in alle rust van genoten, samen met zijn geliefden. Acht dagen later is hij zachtjes van ons heengegaan. Vorige maand zou René 72 geworden zijn. René daarboven, wij heffen het glas bubbels op u.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium