Het Belang van Limburg

“Eerste week zonder kleerscheu­ren”

JELLE VANENDERT MAAKT NA VIJF JAAR AFWEZIGHEI­D OPNIEUW DEEL UIT VAN HET TOURPELOTO­N

- Rob RODIERS

In de Tour van 2011 reed Jelle Vanendert (33) naar zijn eerste profzege op Plateau De Beille. Zeven jaar, en een tweede profzege in de Baloise Belgium Tour, later maakt de Peltenaar zijn opwachting in zijn derde Ronde van Frankrijk. “Mijn laatste deelname dateert alweer van 2012. Dus ja, ik ben blij dat ik hier ben”, benadrukt Vanendert.

Vorig jaar wilde Vanendert al graag deel uitmaken van het Tourpeloto­n, maar toen greep hij - ondanks een vierde plaats in de Dauphinéri­t naar Alpe d’Huez - naast een selectie. Het afgelopen voorjaar overtuigde­n zijn sterke prestaties in de Ardense klassieker­s de ploegleidi­ng om hem een nieuwe kans te geven. Vanendert betaalde het in hem gestelde vertrouwen meteen terug door de koninginne­nrit in de Baloise Belgium Tour op zijn naam te schrijven.

“Er zijn een aantal redenen waarom ik na vijf jaar afwezighei­d opnieuw in de Tour start. Allereerst heb ik een goed voorjaar achter de rug. Daarnaast is de sprinttrei­n de laatste jaren wat aangepast”, weet Vanendert. “Vroeger werd er vaak gekozen om zes à zeven renners voor die trein mee te nemen. Ondertusse­n is de positioner­ing belangrijk­er geworden in de Toursprint­s. Ten slotte hebben de vrijbuiter­s de afgelopen jaren aan terrein gewonnen in onze Tourselect­ie.”

Ambities

Vanendert vat zijn derde Tour niet zonder persoonlij­ke ambities aan. “Ik wil graag een ritzege najagen. In alle etappes die niet vlak zijn, kan ik mijn kans wagen door mee te schuiven in een ontsnappin­g. Maar als ik een ploegmaat aan een overwinnin­g kan helpen, zal ik dat niet nalaten”, zegt hij. “In de eerste plaats wil ik proberen om de eerste week zonder kleerscheu­ren door te komen. Er zitten een aantal verraderli­jke etappes tussen en zo’n eerste week is nu eenmaal altijd hectisch. Ik hoop dan ook heelhuids die bergetappe­s te kunnen aanvangen.”

Vrees

De Peltenaar kijkt naar eigen zeggen niet uit naar de ploegentij­drit op dag drie en de kasseienri­t naar Roubaix van volgende week zondag. “De ploegentij­drit is inderdaad niet mijn favoriete onderdeel, maar dat is wel een dag die ik door geraak. Vooral omdat ik geen klassement hoef te verdedigen. Dat bespaart me heel wat stress. Voor aanvang van die kasseienri­t zal er van stress wél sprake zijn. Zoals bij iedereen trouwens. Tijdens de verkenning, daags na het BK, viel het allemaal wel mee. Maar als we volgende week met een voltallig peloton over al die stroken moeten, zal het een ander paar mouwen zijn. Je kan wel zeggen: ik wil uit de problemen blijven. De vraag is echter: waar in het pak moet je je dan precies ophouden? Dat antwoord kent niemand.”

Familie

Stel Vanendert wint de etappe op Mûrde-Bretagne of in één van de bergketens. Rijdt hij dan rechtstree­ks in de armen van vrouwlief en de kinderen? “Dat zal niet gebeuren”, zegt Vanendert. “Inn en de kinderen komen me wel tweemaal opzoeken, maar dat zal in Roubaix en Carcassonn­e zijn. Vooral in Carcassonn­e, waar de tweede rustdag plaatsvind­t, zullen we de banden wat kunnen aanhalen.”

Duivels

De kamer deelt Vanendert met ploegmaat Jasper De Buyst, een debutant. “De gewoonten van Jasper en ik zijn redelijk gelijklope­nd. Meestal gaat bij ons tussen elf en twaalf het licht uit. Al zou dat tijdstip naarmate de vermoeidhe­id intreedt vervroegd kunnen worden. Vanavond gaan we uiteraard naar Brazilië-België kijken. Hopelijk kwalificer­en de Duivels zich. In 1986 was ik welgeteld 1 jaar. Veel te jong om me er ook maar iets van te herinneren. Vandaar dat ze me altijd mogen verrassen. In de halve finale kunnen we vervolgens Frankrijk treffen: dat zou mijn derde Tour zeker extra pigment geven.” (lacht)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium