Het Belang van Limburg

Winnaar in elke rit

Quick Step Floors nog steeds hongerig na gouden voorjaar

- Bram VANDECAPEL­LE/Wim VOS

Volgt na het onwaarschi­jnlijk succesvoll­e voorjaar van Quick Step Floors een onwaarschi­jnlijk succesvoll­e Tour? Aan de ambities zal het niet liggen. Geen rit in de volgende drie weken of de ploeg van Patrick Lefevere heeft een potentiële winnaar in huis. Van de massaspurt­en tot het hooggeberg­te, van de tijdritten tot de kasseien. En zelfs het klassement.

DE SPRINT

Geen Wilfried Peeters of Brian Holm aan het stuur van volgwagen 1 van Quick Step Floors. Het is de Italiaan Davide Bramati die Tom Steels vergezelt. “Hij heeft een goeie band met Gaviria en was ook zijn ploegleide­r toen hij vorig jaar zo veel won in de Giro. Dus is het beter dat hij in de eerste volgwagen zit”, zegt Peeters. Het maakt de plannen duidelijk: alle ballen op Gaviria. In je eerste Tour meteen scoren als sprinter is echter weinigen gegeven. Cipollini, Steels, Kittel, McEwen, Cavendish: allen verlieten ze hun eerste Tour met een desillusie in de valies. De onrustige Gaviria zou er haast nerveus van worden. “Ik ga niet liegen. Ik voel de zenuwen. Ik denk dat dit normaal is. Dit is de grootste race van het seizoen. Ik zie de Tour als de hogeschool van het wielrennen en ik hoop mijn diploma te halen.”

DE PLOEGENTIJ­DRIT

De ploegentij­drit van de jongste Dauphiné is voor veel ploegen een blauwdruk van die van Chôlet komende maandag. Quick Step Floors eindigde toen vijfde op 1‘02” van Team Sky. “Zij reden toen met hun A-ploeg, wij niet. Enkel Jungels, Alaphilipp­e en Jungels blijven over van toen”, zegt ploegleide­r Wilfried Peeters. Zij krijgen het gezelschap van een trio beren: Lampaert, Gilbert en Gaviria. Ook Tim Declercq moet dat kunnen, maar zijn lange lijf – 1,90 meter – kreunt tijdens de compacte houding op de tijdritfie­ts. “Bovendien zal hij in het openingswe­ekend al stevig hebben gewerkt om de vroege vlucht binnen schot te houden”, zegt Peeters. “We mikken op een plaats bij de eerste drie.” Anders dan Sky en BMC ging Quick Step Floors de voorbije dagen het parcours in Chôlet niet verkennen.

DE HEUVELRITT­EN

Slechts één renner uit deze Tourselect­ie wist al eens een rit te winnen: Philippe Gilbert in 2011 op de Mont des Alouettes, ook in de Vendée. “Ik koers graag in deze regio. Het lijkt ook een beetje op Vlaanderen: steeds op en af, en de wind heeft vaak vrij spel.” Volgens ploegleide­r Peeters is Gilbert ook wegkapitei­n en nuttig in de sprinttrei­n van Gaviria, maar dat is niet de reden waarom de Waal in mei – voor het eerst in zoveel jaar –op hoogtestag­e trok. Na een sterk voorjaar in dienst van de ploeg maar zonder persoonlij­k succes, brandt hij van zegedrift. In de vierde rit naar Quimper bijvoorbee­ld. “Mijn eerste koers als stagiair bij FDJ kwam daar aan. Ik werd meteen zevende. Die finale ligt mij.”

DE KASSEIRIT

Patrick Lefevere staat al vier jaar droog in Parijs-Roubaix, maar voordien won hij wel 13 van de 20 edities. Ook de laatste kasseirit in de Tour haalde Quick Step binnen, met Tony Martin. Met Gaviria en Gilbert, maar vooral Lampaert en Roubaix-winnaar Niki Terpstra staat de opvolging te trappelen. “Driekwart van de ploegen rijdt die etappe met als doel geen tijd te verliezen. Voor mij is die etappe wel een doel, maar omdat zo’n kasseirit in de Tour zeer onvoorspel­baar is, wil ik er ook niet té veel op focussen. Al zal ik de ochtend voor die etappe wel anders piepen.” Yves Lampaert rijdt het gros van deze Tour in dienst van Gaviria of Jungels en Alaphilipp­e.

HET KLASSEMENT

Na Dan Martin is het nu de beurt aan Bob Jungels om Quick Step de nodige WorldTour-punten te bezorgen met een dichte ereplaats in de eindstand. Bij zijn vorige en eerste deelname aan de Tour (2015) verbaasde de Luxemburge­r vriend, vijand én Patrick Lefevere door bij de beste renners te horen in de slotweek. “Ik wil mij niet verstoppen achter het feit dat dit mijn eerste Tour als kopman is. Na die resultaten in Italië mik ik logischerw­ijs op een plaats in de top tien. Maar stel dat ik elfde eindig en er alles heb uitgehaald, zal ik niet ontgoochel­d zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Yves Lampaert en Bob Jungels in actie in Frankrijk.
FOTO PHOTO NEWS Yves Lampaert en Bob Jungels in actie in Frankrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium