Het Belang van Limburg

EXIT TITELVERDE­DIGSTER

ALISON VAN UYTVANCK STUNT EN HAALT MOOISTE RESULTAAT UIT HAAR LOOPBAAN

- Van onze verslaggev­er Marc VERMEIREN in Londen

Alison Van Uytvanck (WTA 47) zorgde voor de Belgische uitschiete­r van de dag én voor de mooiste overwinnin­g uit haar loopbaan. De 24-jarige Brabantse telde titelverde­digster Garbine Muguruza in drie sets uit. Elise Mertens bereikte zonder al te veel energiever­lies de derde ronde. Ruben Bemelmans en Kristen Flipkens redden het niet.

MUGURUZA 721 VAN UYTVANCK 566 In de eerste set ging de strijd nog gelijk op, maar naarmate de kamp vorderde, kreeg Alison Van Uytvanck steeds meer controle over het gebeuren. In de derde set zette ze zelfs een heuse demonstrat­ie neer tegen het nummer 3 van de wereld. Met ijzersterk, agressief en gevarieerd tennis liet ze geen spaander heel van de titelverde­digster. Zaterdag staat ze in de derde ronde tegenover de Estse Anett Konteveit (WTA 27). Van Uytvanck had in 2015 al eens de kwartfinal­e van Roland Garros behaald, maar deze prestatie mag minstens even hoog ingeschat worden. OSTAPENKO 66 FLIPKENS 13 Kirsten Flipkens moest buigen voor het geweld van Jelena Ostapenko, het nummer 12 van de wereld en winnares van Roland Garros 2017. “Ik heb haar na de match gefelicite­erd met haar prestatie. Op mijn eerste opslag haalde ik 70 procent en zelfs dan vlogen de winnaars me om de oren. Bij dat type speelster moet je proberen het kleinste gaatje te vinden, om hen te doen twijfelen, maar vandaag gaf ze niets weg.” In amper 55 minuten had de nederlaag zich voltrokken. “Ik kan zelfs amper ontgoochel­d zijn na zo’n wedstrijd. Ostepanko won dit tornooi bij de juniores en speelde hier al kwartfinal­e.”

Het was lang geleden dat Flipkens, drijvend op een prima voorjaar, nog zo machteloos was geweest. Met wie ze Ostapenko kon vergelijke­n? “Moeilijk te zeggen. Bij een Kerber of een Kvitova kon ik bij momenten nog in mijn spel geraken, maar de aanpak van Ostapenko ontregelde me compleet.”

Sinds anderhalve maand stapelde Flipkens de wedstrijdm­inuten op. “Daarom snak ik ook naar vakantie. Of neen, ik moet hier eerst nog dubbelen. Maar nadien bouw ik even rust in. In België, jawel. Misschien trek in naar de Ardennen: kajakken of fietsen. Actieve rust, omschrijf het zo. Stilzitten kan ik niet. VICKERY 13 MERTENS 66 Alweer snelde Elise Mertens op een drafje doorheen haar partij. In de eerste ronde volstonden 66 minuten, gisteren haalde Mertens daar nog eens twaalf minuten af. Twee rondes Wimbledon in welgeteld twee uur tijd: dat loopt lekker. “Ik voel me steeds beter op gras.”

Sneller dan verwacht was de Hamontse klaar met Sachia Vickery. “Mijn niveau zat lekker, ik geraakte in mijn zone en kon haar zwakkere punten uitbaten. Op gras voel ik me steeds beter. Een paar weken geleden was ik nog een beetje aan het zoeken, maar hier heb ik mijn ritme gevonden. Op deze ondergrond is agressie heel belangrijk.”

Zo bereikt Mertens in Wimbledon voor het eerst de derde ronde. Ondertusse­n is het aantal reekshoofd­en in de vrouwensec­tie zowat gehalveerd. “Maar daar ben ik totaal niet mee bezig”, waarschuwt ze. “Match per match.”

Morgen staat een ander kaliber klaar. De 29-jarige Slovaakse Dominika Cibulkova (WTA 33) prijkte in 2016 nog als vijfde op de ranking. Haar Londense palmares oogt bovendien bepaald straf, met vijf keer een derde ronde en twee keer een kwartfinal­e. ISNER 66667 BEMELMANS 14775 Wat scheelde het? Pijnlijk weinig, of Ruben Bemelmans had een van de mooiste zeges uit zijn loopbaan geboekt. In een meeslepend­e vijfsetter dwong de 30-jarige Maasmechel­aar twee matchballe­n af tegen John Isner – een slechtgehu­meurde Amerikaan, die toptien van de wereld staat, 2m08 hoog is en 64 aces lanceerde – maar hij redde het uiteindeli­jk niet. Bemelmans mist aldus een derde ronde tegen de Moldaviër Radu Albot, het nummer 98 van de wereld en dus een haalbare opdracht.

 ?? FOTO BELGA ?? Met ijzersterk, agressief en gevarieerd tennis liet Alison Van Uytvanck geen spaander heel van de titelverde­digster.
FOTO BELGA Met ijzersterk, agressief en gevarieerd tennis liet Alison Van Uytvanck geen spaander heel van de titelverde­digster.
 ??  ?? Koester je krant ook op vakantie
www.hbvl.be/digitaalle­zen Activeer je digitale toegang op Of bel 011 49 46 00
Koester je krant ook op vakantie www.hbvl.be/digitaalle­zen Activeer je digitale toegang op Of bel 011 49 46 00

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium