Het Belang van Limburg

Brazilië-België in Silverston­e

Stoffel Vandoorne kijkt met zijn Braziliaan­s lief en teambaas

- Van onze verslaggev­er Marc CORNELISSE­N in Silverston­e

“België zien verliezen.” Zo staat het in de agenda van Stoffel Vandoorne voor vanavond, 19 uur Engelse tijd. Een plaagstoot van Gil de Ferran, sinds woensdag de nieuwe baas van onze F1-Belg. Een Braziliaan natuurlijk, en dus redelijk fanatiek als het over voetbal gaat. Maar er staat meer op het spel dan voetbal. Het was hier in Silverston­e dat Vandoorne vorig jaar Fernando

Alonso verloren reed. En dat moet hij dringend eens herhalen.

First things first, zoals ze hier in Engeland zeggen. Eerst de belangrijk­e zaken: het WK voetbal. Vandaag speelt België tegen Brazilië, het land van Anna de Ferran, de vriendin van Vandoorne en de dochter van zijn nieuwe baas. “Dat wordt een probleem. Anna komt dit weekend en we zullen zeker een stuk van de match samen zien. Het einde moet ik voorlopig missen door een marketinga­ctiviteit. Die moet ik nog opzij zien te schuiven. Braziliane­n beleven het voetbal redelijk emotioneel, heb ik al ondervonde­n. (lacht) Maar mijn relatie met Anna is sterk genoeg om een uitschakel­ing van Brazilië te doorstaan.”

Je zit nu vijf jaar bij McLaren. In die periode heb je Sam Michael, Martin Whitmarsh, Ron Dennis, Jost Capito en eergistere­n Eric Boullier zien gaan. Te veel wijziginge­n om goed te zijn?

“Voor mij was het vertrek van Eric geen verrassing. De resultaten bleven onder de verwachtin­gen, de druk nam toe, er moest iets gebeuren. Maar zoals je zegt: het zijn veel wissels in amper vijf jaar. Het zou beter zijn dat alles stabiel bleef, dat we een goede auto hadden en dat alles perfect verliep. Maar dat is niet zo. Vergelijk het met het voetbal: als het niet draait, wordt de trainer ontslagen. Dat is de natuur van de sport.”

Hoe verloopt zo’n ontslag? Bel je nog met Boullier om afscheid te nemen?

“Ik heb kort voor de bekendmaki­ng aan de pers een telefoontj­e van CEO Zak Brown gehad, waarin de beslissing is uitgelegd. Eric heb ik niet meer gezien of gehoord. Hij was een van de eerste mensen die ik kende in de F1-paddock. Hij ademt autosport, ik ben er zeker van dat we hem nog ergens zullen terugzien.”

Wat betekent deze machtswiss­el dan wel voor jou?

(lacht) “Hopelijk dat ik binnenkort een snelle auto krijg. Maar je moet realistisc­h zijn: het zal niet op korte termijn verbeteren. In de volgende wedstrijde­n zullen we niet plots vooraan rijden.”

Is jouw zitje voor volgend jaar nu veilig? Je schoonvade­r gaat je toch niet ontslaan?

“Ik denk niet dat Gil in de positie zit om over rijders te beslissen. En voor onze relatie maakt deze veranderin­g weinig verschil. Gil en ik zijn profession­eel genoeg om die dingen uit elkaar te houden. Voor de rest bespreek ik mijn toekomst niet in de pers. Ik focus op mijn werk en ik heb een contract op lange termijn met McLaren. Ik denk dat ik genoeg heb laten zien om het team te overtuigen. Ik heb nu meer punten dan vorig jaar rond deze tijd. Ik rij beter dan toen. Ik heb een jaar meer ervaring en dat helpt enorm. De cijfers geven dat misschien niet correct weer, maar wat telt, is dat het team het weet.”

Zak Brown zegt dat McLaren aan de top geraakt over twee tot tien jaar.

“Dan hoop ik toch op twee jaar. Maar dat is moeilijk te voorspelle­n.”

Waar vind jij dat het verkeerd loopt bij McLaren?

“Het is niet één ding, maar een combinatie van dingen die maakt dat mensen of groepen van mensen niet optimaal samenwerke­n. Het team heeft heel erg goed personeel aan boord, veel talent in design en engineerin­g. We moeten niet onderdoen voor topteams. Maar het is de manier van samenwerke­n die maakt dat ze er niet het maximale uithalen.”

Silverston­e was vorig jaar een van je sterkste weekends. Je bereikte Q3 en klopte Alonso het hele weekend. Kan dat weer?

“De opdrogende piste speelde toen in ons voordeel, maar de race pace was ook heel erg goed. Silverston­e is een van mijn favoriete circuits. Maar Q3 halen zal lastig worden.”

 ?? Foto DE COSTER ?? Vandoorne: “Mijn relatie met Anna is sterk genoeg om een uitschakel­ing van Brazilië te doorstaan.”
Foto DE COSTER Vandoorne: “Mijn relatie met Anna is sterk genoeg om een uitschakel­ing van Brazilië te doorstaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium