Het Belang van Limburg

Drie jaar schorsing voor Haesen

Vechmaal-speler veroordeel­d voor competitie­vervalsing

- Belga/Nico MEENS

De Controleco­mmissie van de Voetbalbon­d heeft Jonathan Haesen van Zwaluw Vechmaal een schorsing van drie jaar opgelegd wegens competitie­vervalsing.

Op het moment dat leider Vechmaal twee punten voorsprong had op eerste achtervolg­er Stormvogel­s Rosmeer nam Haesen contact op met Laurent Meers, de secretaris van Rosmeer. In een sms’je maakte Haesen gewag van competitie­vervalsing door zijn club Vechmaal. In ruil voor een financiële vergoeding zou Haesen het verhaal uit de doeken doen, zo beloofde hij aan Meers.

“Bij situaties van mogelijke competitie­vervalsing heb je meldingspl­icht”, legt Meers uit. De secretaris van Rosmeer maakte bij de KBVB dan ook melding van mogelijke competitie­vervalsing. De Controleco­mmissie onderzocht de kwestie, maar concludeer­de dat Vechmaal het kampioensc­hap in vierde provincial­e B niet vervalst had en dus niet bestraft moest worden. Haesen, die ondanks een oproeping niet kwam opdagen voor de Controleco­mmissie, werd wel bestraft. Door onterecht te insinueren dat zijn ploeg Vechmaal wedstrijde­n manipuleer­de, probeert hij zelf de competitie te beïnvloede­n. “Dit op een zeer schadelijk­e wijze voor zijn eigen club en uitsluiten­d ingegeven door geldelijk gewin”, aldus de Controleco­mmissie. “Bovendien had hij de geinsinuee­rde feiten moeten melden aan de KBVB.”

Aansluitin­gskaart vergeten

Wegens competitie­vervalsing en het verzaken aan de meldingspl­icht zal de Controleco­mmissie aan het Uitvoerend Comité van de KBVB voorstelle­n om Haesen voor drie jaar een verbod tot aansluitin­g bij een ploeg op te leggen. Ook de kosten voor het onderzoek zijn voor zijn rekening. Haesen zelf betwist het verhaal en stelt dat hij zelf niets verkeerd heeft gedaan. “Ik was op een bepaald moment mijn sportzak met ID-kaart vergeten in de kleedkamer in Vechmaal. Ik werd later vijfmaal niet opgeroepen, maar mijn naam stond toch effectief op het scheidsrec­htersblad. Dat gebeurde voor de invallers en voor de eerste ploeg. Mijn kaart heb ik dan terug gekregen na de invallersm­atch in Piringen. Ook werd mijn naam gebruikt in plaats van een geschorste speler. Ik vroeg dan ook mijn ‘winstpremi­es’, samen zo’n 500 euro, maar dat weigerde de club. Ik heb toen Rosmeer op de hoogte gebracht om in ruil voor mijn verhaal die premies te recuperere­n. Vechmaal begon ook moeilijk te doen toen ik mijn aansluitin­gskaart vroeg, omdat ik in Habo wilde gaan voetballen,” aldus nog Haesen. “In elk geval zijn er zaken gebeurd die niet koosjer waren”, besluit hij.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Een archiefbee­ld uit Vechmaal-Rosmeer. Jonathan Haesen kreeg een schorsing van drie jaar.
Foto TOM PALMAERS Een archiefbee­ld uit Vechmaal-Rosmeer. Jonathan Haesen kreeg een schorsing van drie jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium