Het Belang van Limburg

“Dit heet gerechtigh­eid”

8 jaar cel voor man die ex-stiefdocht­ers jarenlang verkrachtt­e en verdoofde met spaghettis­aus

- Shauni DEFERM/Thomas JANSEN

Opluchting alom toen de rechter gisteren de 59-jarige Lanakenaar J.C. voor acht jaar naar de cel stuurde voor de verkrachti­ng van zijn twee ex-stiefdocht­ers. Hij verdoofde hen eerst met drugs in hun spaghettis­aus. Bovendien maakte hij ook expliciete beelden van het misbruik, waardoor hij ontmaskerd werd. “Eindelijk kan ik dit een plaats geven”, reageerde Agneta, een van de zussen, na de uitspraak.

“Je bent krapuul, een beest”, dat was het laatste wat de 59-jarige Lanakenaar te horen kreeg vooraleer hij met wandelstok de zaal uitliep nadat de Tongerse rechter hem gisteren veroordeel­de tot acht jaar cel. Familie en vrienden van Agneta Dumarteau (35) en haar 29-jarige zus waren massaal aanwezig en snapten niet waarom de rechter niet inging op de vraag tot onmiddelli­jke aanhouding. De gemoederen liepen hoog op. Vooral de entourage van de twee dames spuugde hun gal over de vijftiger. De zusjes bleven kalm, glimlachte­n zelfs.

“Er valt een enorme last van mijn schouders”, zegt Agneta duidelijk geëmotione­erd. “Die man heeft gekregen wat we gevraagd hebben, wat hij verdient. We hadden allemaal natuurlijk gehoopt op een onmiddelli­jke aanhouding. Maar ja, voor de rest ben ik heel tevreden met de uitspraak. Ik kan het eindelijk beginnen afsluiten. Het is als een klapdeurtj­e dat dicht kan. De grote deur zal ik pas kunnen sluiten als hij vastzit.”

Beeldmater­iaal

In 2016 kregen de zusjes een brief van de politie die hun leven op z’n kop zette. Uit een lopend onderzoek naar een drugsplant­age bij hun ex-stiefvader hadden onderzoeke­rs usb-sticks gevonden vol expliciet kinderporn­ografisch beeldmater­iaal, gemaakt tussen 2003 en 2006. “Wij? Betrokken bij een zedenzaak?” Geloven deden de zusjes het niet. Tot ze zichzelf herkenden op de beelden, naakt op het bed van hun – toen nog zo geliefde – stiefvader.

De meisjes konden zich niets van de feiten herinneren omdat de vijftiger vooraf een grote dosis drugs in de spaghettis­aus mengde. Agneta was twintig, haar zusje amper veertien. “Het was een zware klap toen de politie aan kwam draven met die brief”, zegt Agneta. “Maar nee, ik wil de klok niet terugdraai­en. Ik ben blij dat dit is uitgekomen en dat ik weet wat hij met me gedaan heeft, anders was er nooit gerechtigh­eid geweest. We hebben zeker getwijfeld om door te zetten, maar we waren het onszelf en andere meisjes die dit hebben meegemaakt verschuldi­gd. Hopelijk krijgen zij nu de kracht om hier ook mee verder te gaan.”

Omdat Agneta al meerderjar­ig was tijdens de feiten, waren deze verjaard. Zij kon zich alleen burgerlijk­e partij stellen, omdat ze als slachtoffe­r herkenbaar was op de filmpjes. Hiervoor kreeg ze een schadeverg­oeding van 2.000 euro. Aan haar zus werd 15.000 euro toegekend, aangezien zij als minderjari­ge wel als slachtoffe­r van verkrachti­ng naar voren kon komen.

Het is als een klapdeurtj­e dat dicht kan. De grote deur zal ik pas kunnen sluiten als hij vastzit Agneta DUMARTEAU

Slachtoffe­r

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Er was gisteren nog wat commotie omdat de Lanakenaar niet onmiddelli­jk werd aangehoude­n.
FOTO TOM PALMAERS Er was gisteren nog wat commotie omdat de Lanakenaar niet onmiddelli­jk werd aangehoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium