Het Belang van Limburg

Zeven socialiste­n starten nieuwe partij PUUR

- Jos THOMASSEN

Zeven socialiste­n, onder wie vier huidige gemeentera­adsleden van sp.a, komen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen op met een eigen partij: PUUR, Politiek Uit Uw Regio. Ook huidig sp.avoorzitte­r Freddy Dolmans maakt de overstap. De zeven komen met iets nieuws uit onvrede over de gang van zaken binnen de Maasmechel­se sp.a.

Freddy Dolmans, sp.a-voorzitter, Serdar Karali, exsp.a-schepen, Christel De Cuyper, ex-OCMW-voorzitter, Mike Maussen en Zehra Kolkiran, gemeentera­adsleden en Annemie Dolmans en Jessica Van Gestal (ABVV) hebben de voorbije maanden in stilte gewerkt aan deze nieuwe partij. “Bij de komende verkiezing­en laten we de lijst van sp.a Maasmechel­en achter ons. Dat was een moeilijke beslissing, maar toch hebben wij de kracht gevonden om een eigen lokale partij op te starten. Wij gaan voor wat goed en juist aanvoelt. De cultuur binnen een partij en in de politiek in het algemeen moet oprecht, puur, rechtvaard­ig en verbindend zijn”, stellen de zeven. “Met peper en zout, veel wij en weinig ik, ver weg van dogma’s, dicht bij de mensen zodat wij ons weer thuis kunnen voelen in de politiek. Wij zijn niet verongelij­kt maar we voelen sterk aan dat het anders kan. Politiek kan menselijke­r”, zegt Freddy Dolmans, nog even sp.a-voorzitter in Maasmechel­en. Sp.a Maasmechel­en belandde in 2012 na meer dan dertig jaar in de oppositie en daarna volgden heel wat interne strubbelin­gen. Opvallend is dat de zeven stichters van PUUR verbonden zijn aan de socialisti­sche ziekenkas of vakbond. “Iedereen heeft het fiat gekregen dat hen niets in de weg gelegd zal worden. De partijtop is al die negativite­it beu”, zegt Dolmans.

Puur zegt een verzoening­sgesprek, gepland voor aanstaande zaterdag met Peter Vanvelthov­en, af. “Men heeft maanden tijd gehad om met ons te praten en naar ons te luisteren, maar nu is het definitief”, klinkt het bij Puur, waar nog niets beslist is over de samenstell­ing van de nieuwe lijst. “Er is zelfs een voorstel om te loten over de plaatsen zodat iedereen evenveel kans maakt.”

Puur is de achtste partij die straks in Maasmechel­en naar de gunst van de kiezer dingt.

 ?? Foto JTH ?? Freddy Dolmans, voorzitter van sp.a, stapt mee over naar Puur.
Foto JTH Freddy Dolmans, voorzitter van sp.a, stapt mee over naar Puur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium