Het Belang van Limburg

Raadsvoorz­itter sluit de rangen

- Dirk ROEFFLAER

Op de gemeentera­ad van Herstappe is donderdaga­vond voor het eerst deze legislatuu­r een voorzitter aangesteld. Lode Cloes werd unaniem verkozen. Hij wil dat de zittingen vanaf nu in alle sereniteit verlopen.

Voor de gemeentera­ad waren gisteren zes toeschouwe­rs komen opdagen, dus werd opnieuw verhuisd naar de feestzaal achter het gemeentehu­is. Er stonden slechts drie punten op de agenda. Gewezen burgemeest­er Serge Louwet vroeg meteen het woord. Hij stelde voor een voorzitter aan te stellen: “Om hevige discussies te vermijden en een turbulent publiek in toom te houden.” De gemeentera­ad van juni was immers erg woelig verlopen. De sfeer in de kleinste gemeente is in aanloop naar de verkiezing­en erg gespannen. Na een geheime stemming werd Lode Cloes unaniem verkozen. Het jongste raadslid kondigde na de vorige gemeentera­ad aan dat hij uit de partij stapt en geen kandidaat meer is in oktober….Hij kreeg hiervoor kritiek vanuit de publiekstr­ibune, maar Lode repliceerd­e gevat: “Hier hoeft geen ruzie gemaakt te worden, daar wordt niemand beter van.” Cloes nam meteen het heft in handen door het eerste punt -toelichtin­g door de burgemeest­er over de aantijging­en aan zijn adres- meteen uit te stellen. “Bij dit punt ontbreekt de toelichtin­g, dus vraag ik het te verdagen naar een volgende zitting”. Hiermee was ook de lont uit het kruitvat.

Muur

Vervolgens werd er bijna een uur gediscussi­eerd over de herstellin­g van de kerkhofmuu­r, want op 25 augustus wordt er nog eens getrouwd in de kleinste gemeente. De kosten werden geraamd op 23.000 euro, alleen is er geen geld voorzien. Er kwam zelfs een voorstel om alle mandataris­sen 500 of 1.000 euro te laten voorschiet­en. Uiteindeli­jk is nu beslist om samen de handen uit de mouwen te steken. Dinsdagavo­nd worden alle mandataris­sen verwacht. De mannen mogen de muur slopen en de vrouwelijk­e leden hebben ingestemd om de bakstenen schoon te maken. Hierdoor worden de kosten aanzienlij­k gedrukt.

Of de rangen nu weer gesloten zijn in Herstappe, is nog niet duidelijk. Oud-burgemeest­er Serge Louwet ziet een eenheidsli­jst wel weer zitten, maar huidig burgemeest­er Claudy Prosmans heeft het gehad met de politiek: “Ik kom in oktober niet meer op.”

 ?? Foto DIRK ROEFFLAER ?? De gemeentera­ad van Herstappe kreeg voor het eerst deze legislatuu­r een voorzitter. “Om hevige discussies te vermijden.”
Foto DIRK ROEFFLAER De gemeentera­ad van Herstappe kreeg voor het eerst deze legislatuu­r een voorzitter. “Om hevige discussies te vermijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium