Het Belang van Limburg

Geen drank meer na 3 uur ’s nachts buiten weide Pukkelpop

Kraampjes Kempische Steenweg voor het eerst dicht tijdens nachtrust

- Dirk JACOBS

Bezoekers van Pukkelpop zullen voor het eerst geen eten of drank meer kunnen kopen aan de standjes langs de Kempische Steenweg tussen 3 en 7 uur. Dat heeft de stad Hasselt beslist in overleg met de politie, Pukkelpop en omwonenden. Al zitten er daar ook tussen die niet tevreden zijn. “Dat zijn net onze top-uren”, klinkt het.

De standhoude­rs langs de Kempische Steenweg, meestal vereniging­en, mogen voortaan vanaf 7 uur ’s morgens tot 3 uur ’s nachts drank en voedsel verkopen. Klanten mogen wel nog blijven zitten tot 4 uur, wanneer de tenten echt dicht moeten. “Eigenlijk doen we niks speciaals”, vindt schepen van Evenemente­n Gerald Corthouts (CD&V). “We stemmen de uren af op die van Pukkelpop. Daar eindigen de optredens op de grotere podia ook tussen 1 en 2 uur. En dan verlaten tienduizen­den bezoekers het terrein. Die mensen kunnen probleemlo­os nog wat gebruiken aan de standjes buiten de weide. Dat kan daar tot 3 uur. Maar dan willen we dat de verkoop stopt en daar gaan we ook streng op toezien. Om 4 uur, wanneer op Pukkelpop ook het dancegedee­lte ermee ophoudt, moeten de kraampjes helemaal dicht. Op die manier nodigen we de Pukkelpopp­ers uit om richting slaapzak en tent te gaan.”

“We vragen al jaren dat het vanaf 4 uur rustig blijft op de campings”, zegt organisato­r Chokri Mahassine. “Daarom is het eigenlijk ook maar logisch dat we willen voorkomen dat er langs de straten nog fuifjes gebouwd worden. We waarderen onze naaste buren enorm en willen dan ook dat deze, toch minimale afspraken, gerespecte­erd worden. We zijn er trouwens zeker van dat iedereen die honger of dorst heeft die 4 uurtjes dat de eetstandje­s gesloten zijn wel zal overleven.”

Frustreren­d

Maar daar denken verschille­nde standhoude­rs, die liever naamloos geciteerd worden, anders over. “Tussen 4 en 5 uur scoorden we echt onze betere omzet. En nu moeten we dan dicht. Een flinke streep door de rekening. Het is ook frustreren­d, omdat we ons al georganise­erd hadden. Bijna elke vereniging heeft blind dat document van de stad onderschre­ven, omdat ze er allemaal van uit gingen dat we hetzelfde papier als elk jaar zouden tekenen. Tot blijkt dat daar andere dingen in staan. Dat hadden ze wel even mogen melden. Echt netjes is dit allemaal niet. En trouwens, ook wij hebben alle begrip voor de omwonenden. Maar het is zeer de vraag of die paar uurtjes het verschil gaan maken.”

Tussen 4 en 5 uur scoorden we echt onze betere omzet. Een flinke streep door de rekening. En het is nog maar de vraag of die paar uurtjes het verschil maken voor de omwonenden

Standhoude­rs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium