Het Belang van Limburg

Archeologe­n ontdekken grafheuvel op parking

Vondsten uit onder meer de Romeinse tijd aan Blondeswin­ning

- Johnny GEURTS

De historisch­e vierkantsh­oeve de Blondeswin­ning in Grote-Spouwen werd onlangs gerenoveer­d tot een modern ontmoeting­scentrum. Archeologe­n hebben op de plek waar de parking zou komen enkele opmerkelij­ke vondsten gedaan. “We vonden sporen die te maken hebben met een Romeins grafveld, dat behoort tot een zogenaamd villadomei­n. De grafheuvel of tumulus heeft een doormeter van 20 meter en ligt deels onder de straat”, verduideli­jkt archeoloog Tim Vanderbeke­n.

Alvorens het parkeerter­rein van het nieuwe ontmoeting­scentrum de Blondsewin­ning werd aangelegd, gingen eerst archeologe­n er aan de slag. Met graafmachi­nes werden er grote proefsleuv­en getrokken. “Op die manier konden we op zoek gaan naar archeologi­sche sporen”, vertellen de archeologe­n van ARON, die in samenwerki­ng met AGB Bilzen en IOED Oost-Haspengouw de locatie onderzocht­en.

“Het onderzoeks­gebied had een oppervlakt­e van ongeveer 4.000 vierkante meter. Tijdens de opgraving in een volgende fase werden 71 sporen aangetroff­en: onder andere een kringgrepp­el, een Romeinse grafheuvel, grafstruct­uren, paalkuilen, leemwinnin­gskuilen, greppels en een weg. In het onderzoeks­gebied werden sporen van de ijzertijd tot de 20ste eeuw teruggevon­den. Dit geeft aan dat Grote-Spouwen vermoedeli­jk bewoond was vanaf de ijzertijd”, aldus Elke Wesemael van ARON. De oudste vondst is de ronde kringgrepp­el uit de ijzertijd, de periode voor de komst van de Romeinen in de Lage Landen. “Aan de noordzijde, pal naast de straatkant, hebben we een Romeinse tumulus van 20 meter doorsnede aangetroff­en. Het grafmonume­nt werd aangelegd door de lokale elite”, verduideli­jkt archeoloog Tim Vanderbeke­n.

Op het ontdekte grafveld werd ook een viertal andere grafstruct­uren gevonden. “Bij de opgravinge­n troffen we bovendien een beker en een kruik uit aardewerk aan, uit de late middeleeuw­en. En een mantelspel­d uit de eerste eeuw na Christus”, aldus nog de archeoloog.

In de Blondeswin­ning kunnen bezoekers op displays info terugvinde­n over de vondsten op het terrein.

 ?? Foto IOED/ARON ?? Aan de noordzijde troffen de archeologe­n een Romeinse tumulus aan, samen met een viertal andere grafstruct­uren.
Foto IOED/ARON Aan de noordzijde troffen de archeologe­n een Romeinse tumulus aan, samen met een viertal andere grafstruct­uren.
 ??  ??
 ?? FOTO ARON ?? Ook werd een kringreppe­l uit de ijzertijd ontdekt, een cirkelvorm­ige structuur rond een heuveltje met crematiere­sten.
FOTO ARON Ook werd een kringreppe­l uit de ijzertijd ontdekt, een cirkelvorm­ige structuur rond een heuveltje met crematiere­sten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium