Het Belang van Limburg

7.200 euro boete voor vzw omdat kasteeltor­en op instorten staat

-

Kasteel Reckheim vzw en Domein Reckheim nv zijn veroordeel­d tot het betalen van elk een boete van 7.200 euro met gedeelteli­jk uitstel omdat ze hebben nagelaten onderhouds­werken uit te voeren aan het kasteel d'Aspremont-Lynden in Rekem. Zij krijgen nu zes maanden om de volledige restaurati­e uit te voeren.

Doorheen de jaren raakte het kasteel d'AspremontL­ynden in verval. In 2013 werd een onderhouds­vergoeding aangevraag­d voor het Kasteel Reckheim, alleen schoten de werken niet op waardoor de noordweste­lijke toren van het kasteel op instorten staat. “Na de toekenning van de subsidie is er niets meer gebeurd. We hebben overleg gepleegd en er werden aanmaninge­n gestuurd, maar toen er ter plaatse vaststelli­ngen werden gedaan, waren er nog steeds geen werken uitgevoerd”, klonk het aan zijde van het openbaar ministerie. De rechter is van oordeel dat Kasteel Reckheim vzw en Domein Reckheim nv bewust nalieten om aan het kasteel, dat overigens een beschermd monument is, de nodige instandhou­dings- en onderhouds­werken uit te voeren. “In het aanvankeli­jk proces-verbaal uit 2014 werd de schade beschreven en vastgestel­d dat er geen maatregele­n genomen werden om verder verval tegen te gaan", dat staat in het vonnis te lezen.

Dwangsom

De rechter sprak de voormalig voorzitter van de vzw vrij maar veroordeel­de Kasteel Reckheim vzw en Domein Reckheim nv wel elk tot een geldboete van 7.200 euro waarvan drie kwart met uitstel. Zij worden verplicht om herstelmaa­tregelen te nemen om de verloederd­e noordweste­lijke toren in originele staat te renoveren. Binnen de maand moeten er maatregele­n genomen worden tegen de instorting van de toren. Binnen de zes maanden moeten de definitiev­e restaurati­ewerken afgerond zijn. Gebeurt dit niet, dan wordt er een dwangsom van 200 euro per dag opgelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium