Het Belang van Limburg

HIJGEN, PUFFEN, KWELEN

RockWercht­er 2018 puft zich op gang in de warmte

- Joey BOUGARD / Christof RUTTEN / Laura MASSOELS

ROTSELAAR - En het werd écht zomer: enkele duizenden vochtige bilnaden, een hoop ontblote basten en een moddervett­e riff later was Rock Werchter 2018 een feit. Een drijfnatte eerste dag van het beste soort, met een zonovergot­en weide en in Queens Of The Stone Age en Gorillaz twee perfecte headliners.

Alles gesmeerd, zowel de lijven van de festivalga­ngers als de organisati­e. Werchter was alvast voorbereid op deze tropische editie. Zowel The Barn als de Klub C - de overdekte saunapalei­zen waar toevallig ook bandjes staan te spelen - zijn met airco voorzien. De dorstigen die bij dit weer te tam waren om buiten aan een standje bier te gaan halen, kunnen dan weer beroep doen op festivalme­dewerkers die met gekoelde rugzakken flesjes frisdrank (tot 48 stuks) verkopen of uit een minivaatje je frisse pint tappen. Aan de ingang konden oververhit­te festivalga­ngers dan weer een toefje verkoeling vinden onder de wolkjes verstoven water. Een leuk ideetje, maar de grote hitte kon het toch amper drukken. En met geweldige optredens van onder meer Queens Of The Stone Age, Vince Staples en - begot - Alice In Chains was er geen enkel gevaar op afkoeling. Hiphop, op de main stage van Werchter? Een bescheiden revolutie, me dunkt. Het festival deed het tuurlijk al wel eens eerder - tijdens De La Soul op Torhout Werchter 1990 liep het grootste deel van het publiek richting toog -, maar nog nooit programmee­rde de organisati­e zoveel hiphop. Liefst 14 acts tellen wij op de affiche.

De eerste hiphopact op de main stage van Werchter 2018 was echter meteen een misstap: de twee dolgedraai­de opdondertj­es van zullen immers nooit de beste bruggenbou­wers zijn voor het gitaarminn­end deel van het Werchterpu­bliek. Repetitiev­e trap als ‘No Flex Zone’, megahit ‘Black Beatles’ of opener ‘No Type’: het blijven leuke niemendall­etjes, en zeker het jonge volkje pal voor het hoofdpodiu­m feestte erop los terwijl de botsautoto­eter voor de miljoenste keer loeide, maar dit was toch vooral inhoudsloo­s gedreun.

Doe dan maar (25). Wat een cool! Wat een branie! De rapper uit het Californis­che Long Beach stond in zijn eentje op het podium in Klub C, maar leek iemand

Vince Staples

Rae Sremmurd

die zonder moeite een vliegtuigh­angar gevuld krijgt met zijn présence. Terwijl het publiek over de rooie ging tijdens het knallende ‘Bagbak’ of hitje ‘Late Night Ballin’’, stond de jonge knaap erbij alsof het hem allemaal Siberisch koud liet. Kon duidelijk niet gezegd worden voor het publiek. Kan iemand nog een extra ventilator laten aanrukken?

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium