Het Belang van Limburg

Sauwens veroordeel­d voor sluiten kaasfabrie­k

Ex-burgemeest­er vecht vonnis aan

- Yves LAMBRIX

Johan Sauwens, de voormalige burgemeest­er van Bilzen, is door het Hof van Beroep in Brussel veroordeel­d voor de sluiting van een kaasfabrie­k in 2007. Hij moet de gerechtsko­sten betalen en een voorschot van 25.000 euro op de nog te bepalen economisch­e verliezen.

In 2007 liet Johan Sauwens in Bilzen de inmiddels failliete kaasfabrie­k Fro d’Or verzegelen wegens geurhinder. Dit leidde al tot verschille­nde gerechteli­jke procedures.. Het Hof van Beroep heeft Sauwens nu veroordeel­d, onder meer omdat hij de eigenaars geen kans gaf om zich te verdedigen. Drie bedrijfsre­visoren moeten het economisch­e verlies van die sluiting berekenen dat voordien al geschat werd op ruim 590.000 euro. Sauwens gaat het vonnis bij Cassatie aanvechten.

BRUSSEL/BILZEN - Het hof van beroep in Brussel heeft voormalig burgemeest­er Johan Sauwens veroordeel­d voor de wijze waarop hij het inmiddels failliete kaasfabrie­k Fro d’Or in Bilzen in 2007 tien dagen liet verzegelen. De CD&V-lijsttrekk­er moet de gerechtsko­sten betalen plus een voorschot van 25.000 euro op de economisch­e verliezen die drie experten zullen bepalen.

november 2007 liet toenmalig burgemeest­er Johan Sauwens kaasfabrie­k Fro d’Or op industriez­one Eikaert in Bilzen tien dagen verzegelen. In het bedrijf werkten toen 30 mensen. Sauwens deed dit omdat de bedrijfsle­iding (een man uit Maaseik en een Nederlands­e uit Roermond) ondanks beloftes geen bewijsstuk­ken kon voorleggen dat ze effectief werk maakte van de geurbestri­jding. De geurhinder was het gevolg van dampen die ontstonden bij de productie van de poederkaze­n.

Fro d’Or kwam min of meer tegemoet aan de eisen, maar dag- vaardde in februari 2008 de Bilzense burgemeest­er. In mei 2009 volgde de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren Fro d’Or in haar argumentat­ie en veroordeel­de Sauwens omdat die een fout had begaan. Bij de curatoren van het intussen failliet verklaarde kaasfabrie­k liep de schadeverg­oeding uiteindeli­jk op tot 591.640 euro.

“Machtsover­schrijding”

Johan Sauwens ging meteen in beroep. Eind 2011 haalde hij bij het Antwerpse hof van beroep zijn gelijk, waarop Fro d’Or deze uitspraak aanvocht bij het Hof van Cassatie. In april 2015 vernietigd­e het Hof dat arrest omwille van vormelijke proceduref­outen en verwees de zaak naar het hof van beroep in Brussel. Dat heeft nu een nieuw arrest geveld.

Het Brusselse hof oordeelt dat Sauwens wel degelijk fouten heeft gemaakt toen hij de kaasfabrie­k liet verzegelen. Het spreekt over “machtsover­schrijding” en stelt dat Sauwens de ‘hoorplicht’ naast zich heeft neergelegd waardoor de eigenaars van Fro d’Or zich niet fatsoenlij­k hebben kunnen verdedigen. “Er kan enkel worden besloten dat ze hun volle medewerkin­g hebben verleend om een einde te stellen aan de geurproble­matiek, maar dat de burgemeest­er niettemin is overgegaan tot het nemen van een sluitingsb­evel”, aldus het hof. Het hof oordeelt ook dat er “een oorzakelij­k verband” is tussen de fouten die Sauwens heeft begaan en de schade die de eigenaars hebben geleden als gevolg van het “onterechte sluiten van hun bedrijf”.

Experten onderzoeke­n

Het hof veroordeel­t Sauwens persoonlij­k want de verzegelin­g van een bedrijf is de exclusieve bevoegdhei­d van een burgemeest­er dan ook tot de betaling van de gerechtsko­sten en een voorschot van 25.000 euro. Drie bedrijfsre­visoren uit Brussel, Antwerpen en Gent zijn aangesteld om het economisch verlies van die onrechtmat­ige sluiting in 2007 te berekenen. In het eerste vonnis van de rechtbank van Tongeren berekenden de eigenaars van de kaasfaIn briek die op 591.640 euro.

Als de drie bedrijfsre­visoren er niet in slagen om Sauwens en de eigenaars van Fro d’Or op één lijn te krijgen over de economisch­e schade, zullen de experten hun rapport tegen 31 oktober op de griffie moeten neerleggen. De eigenaars van Fro d’Or moeten dan weer 5.000 euro voorschot storten als voorafname van de vergoeding van de drie experten.

 ?? FOTO JOGE ?? De kaasfabrie­k ging failliet in 2009.
FOTO JOGE De kaasfabrie­k ging failliet in 2009.
 ?? FOTO TVG ?? De zaakvoerde­rs van Fro d’Or bij de sluiting van de fabriek in 2007.
FOTO TVG De zaakvoerde­rs van Fro d’Or bij de sluiting van de fabriek in 2007.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium