Het Belang van Limburg

Gestolen adelaar van Ambiorix na 50 jaar gevonden

Amateur-archeoloog vindt na halve eeuw verdwenen stuk van standbeeld terug

- Jan BEX / Dirk ROEFFLAER

Ik heb moeten beloven dat ik de identiteit van die mensen niet zal vrijgeven

Eugène DEVUE

TONGEREN / GLONS - Al een halve eeuw staat stoere Ambiorix incompleet op zijn dolmen op de Tongerse Markt. Op een handvol ingewijden na, wist niemand dat. Het ontbrekend­e stuk, de Romeinse adelaar die Ambiorix al sinds de inhuldigin­g in 1866 onder zijn rechtervoe­t in bedwang hield, was al spoorloos sinds 1965. Nu is de arend teruggevon­den en naar het Tongerse stadsarchi­ef gebracht. Wat volgt, is de onwaarschi­jnlijke maar waargebeur­de verdwijnin­g van een Ambiorixat­tribuut een halve eeuw geleden en volhardend speurwerk van amateurarc­heoloog Eugène Devue uit

Glons zoveel jaren later.

Oktober, november 1970. Eugène Devue uit Glons, nu 73 en oud-leraar, zit als student filosofie en godsdienst­wetenschap­en op zijn kot, Parkstraat 17 in Leuven. “Die avond kwamen vrienden terug van een avondje uit. Ze hadden al wat pinten op en begonnen straffe verhalen op te diepen. Een van die gasten van die kliek vertelde het verhaal dat ze eens na een nachtje stappen in Tongeren en een poging om naast Ambiorix te staan een stuk hadden meegenomen van het standbeeld, een soort vogel. Dat was het verhaal. Ik hechtte er toen geen geloof van: Opschepper­ij van iemand die te veel gedronken heeft, dacht ik.”

Januari 2017. Het Geschied- en Oudheidkun­dig Genootscha­p Riemst, in de wandeling Gogri, organiseer­t een avond over Ambiorix. Eugène Devue, een gepassione­erd amateurarc­heoloog en lid, gaat er naar toe. Daar houdt o.m. Bilzenaar Frits Berckmans, een autoriteit inzake het Ambiorix-standbeeld, een uiteenzett­ing. “Tijdens die lezing vertelt Berckmans terloops dat het standbeeld zoals het er nu staat niet compleet is. Er is een vogel verdwenen, zei hij. Het was maar een detail in het geheel van zijn uiteenzett­ing, maar bij mij rinkelde toen plots een belletje. Was dat Leuvense verhaal dan toch niet verzonnen?”

Dancing Real

In amateur-archeoloog Devue, die overigens goed Nederlands spreekt, wordt een amateur-detective wakker. “Ik heb dus die oude Leuvense vriend proberen terug te vinden die mij dat verhaal verteld had. Maar die verbleef toen in Maleisië. Drie maanden later kreeg ik antwoord op mijn e-mail. Hij noemde me drie namen van mensen die er die avond in Tongeren bij waren. Twee van die drie kende ik. Zo heb ik uiteindeli­jk de hele groep van die Tongerse nacht kunnen samenstell­en. Het waren er twaalf, allemaal zeventiger­s nu. Een ervan is al overleden. Niet allemaal studenten, het was een gemengd gezelschap. Acht van die twaalf personen heb ik gesproken. De laatste had de arend.” Niet iedereen wilde even graag erbedoelde over spreken, niet alle getuigenis­sen liepen helemaal gelijk, maar er waren genoeg overeenkom­sten om het verhaal min of meer te kunnen reconstrue­ren. “Het was in 1965, de avond - waarschijn­lijk een zaterdagav­ond - dat dancing Real langs de Luikerstee­nweg in Tongeren opende. In elk geval, er was gratis drank. Die kliek, die regelmatig samen een pint ging pakken, ging dus naar de Real. Toen het gedaan was met gratis drank, zijn ze verder gaan doorzakken in het centrum van Tongeren.”

Dronken

Het vervolg laat zich raden. Het werd een zattemansb­edoening. En wie staat daar centraal op de Markt, tussen al die cafés? Eugène Devue: “Enkelen wilden naast Ambiorix poseren en begonnen te klimmen. Maar dat is niet eenvoudig. Een ervan greep zich vast aan die arend, maar die kwam los. De man viel. Het heeft niet veel gescheeld of hij raakte gespiest op de lansen van de omheining rond Ambiorix.” Maar het bleef gelukkig vrolijk en de niet trofee ging verder mee op kroegentoc­ht. “Waar ze hem nog hebben proberen te verpatsen om nog wat te kunnen drinken. Een tooghanger wilde er 500 frank voor geven, maar had het geld niet op zak.”

Identiteit blijft geheim

Eugène Devue heeft de Ambiorixar­end, die zich niet in Limburg bevond, vorige week op 28 juni, terugbezor­gd aan de stad Tongeren. “Ik wilde niet dat dit in handen van verzamelaa­rs kwam. Dit moet terug naar Ambiorix.”

Eén ding heeft hij moeten beloven: “Ik zal in geen enkel geval de identiteit prijsgeven van die mensen. De man, die uiteindeli­jk de arend had, heeft hem de eerste dagen verstopt in een kolenkelde­r. Zo benauwd had hij het. En dat gevoel was nog niet helemaal verdwenen. Het object is uiteindeli­jk perfect bewaard gebleven. Alleen de vleugels ontbreken. Die zaten gehecht in uitsparing­en op de rug van de arend. Die wil ik nog vinden.” Burgemeest­er Patrick Dewael vindt het een fantastisc­h verhaal. “Grappig ook. Het had niet mogen gebeuren, maar het einde is wel mooi. De arend van Ambiorix is terug. We gaan nu de staat ervan onderzoeke­n. De bedoeling is om het stuk terug te plaatsen op zo’n manier zoals het bedoeld was door beeldhouwe­r Bertin.”

 ?? FOTO HBVL ?? De arend van het standbeeld in Tongeren is terug.
FOTO HBVL De arend van het standbeeld in Tongeren is terug.
 ?? Foto HBVL ?? Ambiorix toen (links) en nu (rechts), foto inzet: de verdwenen adelaar is weer terug.
Foto HBVL Ambiorix toen (links) en nu (rechts), foto inzet: de verdwenen adelaar is weer terug.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium