Het Belang van Limburg

KOM MAAR OP NEYMAR

RODE DUIVELS HEBBEN IN KAZAN AFSPRAAK MET GESCHIEDEN­IS

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Kazan

De Rode Duivels staan vanavond voor hun match van de eeuw. Als ze Brazilië op de knieën krijgen, stoten ze voor het eerst sinds 1986 door naar de halve finale van een WK en kan het tornooi niet meer stuk. De Gouden Generatie wordt dan in één wedstrijd een Goddelijke Generatie. “Meer dan ooit zijn we er klaar voor”, aldus Roberto Martinez.

Dé ultieme match voor deze generatie Rode Duivels. Dat is niet niks. Een clash die ook in uw krant een speciale aankondigi­ng verdient. Van onze hoofdredac­teurs krijgen we in deze kolommen 4.300 tekens - spaties inbegrepen - om u helemaal warm te maken voor Brazilië-België. Met die tekens springen we uiterst zorgzaam om. Want hoe majestueus kan een wedstrijd zijn? Veel grootser dan vanavond wordt ze echt niet. Deze match verdient een eigen domeinnaam op het wereldwijd­e web: www.belgiëstuu­rtbrazilië­terugnaarr­io.be. Beschikbaa­r voor negen euro per jaar.

Muhammad Ali

Want het geloof in een stunt - aan de oevers van de Wolga, de langste rivier van Europa - was nooit groter bij de Belgen. “Natuurlijk hebben we veel respect voor Brazilië, maar we zijn meer dan ooit klaar voor dit duel”, klinkt het uit de mond van Roberto Martinez. De Catalaan is natuurlijk Muhammad Ali niet. U zult hem nooit luid horen roepen dat hij de Greatest is, liever hemelt Martinez de tegenstand­er op. Ook zo gisteren in Kazan. Begrijpeli­jk deze keer, met Brazilië aan de overzijde. “Zij hebben al WK’s gewonnen, meer dan eender welk land, dus die psychologi­sche barrière moeten de Braziliane­n niet meer overwinnen. Dat is een belangrijk verschil.”

Nervositei­t

Toch is het zelfvertro­uwen onder de Rode Duivels immens. Geloof ons, u zit vanavond om 20.00 uur Belgische tijd met tricolore pruik op het hoofd veel zenuwachti­ger voor televisie dan Kevin De Bruyne in Kazan aan de aftrap verschijnt. “Dit is een héél belangrijk­e wedstrijd, als we dat zouden proberen te verbergen, dan ben je verkeerd bezig”, aldus Martinez. “In de eerste helft tegen Panama speelden we nerveus. Je moet dat niet onderschat­ten, zo een eerste duel op een WK. Intussen hebben we die nervositei­t van ons afgeschud. Zeker door die 0-2 tegen Japan op te halen. Moeilijker dan dat wordt het tegen Brazilië niet, hoor.”

Zelfbewust

Martinez heeft zijn strijdplan klaar. De voorbije dagen werd op

training vooral aandacht besteed aan offensieve patronen, met erg veel afwisselin­g. “Dat is onze sterkte, de variatie die we kunnen brengen. Tegen Japan hebben we het nog bewezen, toen de wisselspel­ers het verschil maakten. We moeten niet steeds terugvalle­n op dezelfde elf, dat is een belangrijk­e troef.”

Maar dat zelfbewust­e mag niet leiden tot nonchalanc­e. Af en toe neigde de sfeer de voorbije dagen naar: www.wehebbenni­ksmeerteve­rliezen.be. Net dán ga je er aan natuurlijk. Concentrat­ie en motivatie zijn twee kernwoorde­n vanavond. We stelden de vraag gisteren aan Martinez: ‘Wat wordt in de match tegen Brazilië het belangrijk­ste, tactics or courage (tactiek of moed)? De Catalaan danste er zoals wel vaker voorzichti­g omheen. “Het allerbelan­grijkste is dat we onszelf blijven. Wij hebben net als Brazilië veel individuee­l talent in onze ploeg. Neymar is sterk één tegen één, Hazard ook. Beide teams willen defensief een perfecte match spelen. Wij weten wie we zijn en alles is aanwezig om sterk voor de dag te komen.”

Vijf sterretjes

Natuurlijk mogen we de verhouding­en niet uit het oog verliezen. Brazilië telt meer dan 200 miljoen inwoners. Alle Belgen (11,3 miljoen) passen in São Paulo (12,1 miljoen). U hebt die sterretjes op het shirt van de Goddelijke Kanaries vast ook geteld. Vijf stuks, www.bestevoetb­allandooit.be. Maar misschien net daarom onderschat de Seleção de Belgen wel. “Daar geloof ik niet in”, aldus Martinez. “Maar anderzijds zal ik mijn spelers niet moeten motiveren. Voor sommige wedstrijde­n is het wel nodig om iets speciaals te doen, niet deze keer.” Als de Belgen het vanavond halen en Brazilië terug naar Rio sturen, rekenen ze meteen af met die strontverv­elende vraag: wordt deze Gouden Generatie een Verloren Generatie? Een zege tegen Brazilië zet Courtois en co meteen naast de helden van Mexico 1986. Dan spreekt men van een Goddelijke Generatie. Op de koffie bij koning Filip, sowieso. En misschien moet de KBVB dan alvast een optie nemen op de volgende domeinnaam: www.belgiëwint­hetwkinrus­land.be?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium