Het Belang van Limburg

U HOORT NOG VAN HEN

Maasmechel­se op de planken in Nederland

- Joos MEESTERS

MAASMECHEL­EN - Een dag nadat ze afstudeerd­e als actrice had ze al werk. “Ik ben een ondernemer”, zegt Ayla Satijn. “Ik wil niet op werk zitten wachten. Ik stuur zóveel mails. Soms denk ik dat ze me aannemen om van me af te zijn.” (lacht) Als de 23jarige Maasmechel­se het niet maakt als actrice, zal het alvast niet aan haar gedrevenhe­id liggen.

Ayla Satijn. Klinkt als een artiestenn­aam, maar is dat niet. “Ik ben half-Nederlands, half Turks”, zegt Ayla. “Satijn is de familienaa­m van mijn moeder. Mijn ouders hebben ervoor gekozen om me die naam te geven omdat ze bang waren dat ik met een Turkse familienaa­m gediscrimi­neerd zou worden. Ik snap het wel. Mijn vader heeft nog meegemaakt dat hij 20 euro extra moest betalen om een club binnen te mogen of een job niet kreeg op basis van zijn naam. Al denk ik soms wel: mis- schien moet ik er toch ooit de naam van mijn vader bijnemen.”

Je bent een jaar afgestudee­rd en hebt amper zonder werk gezeten. Hoe doe je dat?

“Twee weken voordat ik afstudeerd­e werd ik gebeld door een regisseur. Een actrice was uit het project gestapt. Of het me wat leek om mee te doen met muziekthea­tercollect­ief Kassett op het Over het IJ-festival in Amsterdam. Muziekthea­ter? Ik deed het in mijn broek, maar ik heb gebeld: ‘Ik doe het’. Ik heb er wel meteen bij gezegd dat ik één voorwaarde had: mijn eerste repetitie was om 10 uur ’s ochtends na ons afstudeerf­eest dus heb ik er maar meteen bij gezegd dat ik brak op mijn eerste werkdag ging verschijne­n. Maar dat was oké. (lacht) Sindsdien ben ik van het ene in het andere gerold.”

Wat is het mooiste wat je tot nu hebt mogen doen?

“Toen ik in het vierde jaar zat, heb ik een voorstelli­ng gezien van René Geerlings van theatergez­elschap BonteHond. Toen dacht ik: dit is wat ik ook wil vertellen. Ik heb een mail gestuurd. Niet om te solliciter­en, maar om van ideeën te wisselen over het stuk. Zo zijn we aan de praat geraakt en plots vroeg hij of ik wilde meespelen in een voorstelli­ng. Ik heb geweigerd omdat ik eerst mijn studie wilde afmaken. Ik had er al spijt van, maar toen vroeg hij of ik in een andere voorstelli­ng wilde spelen, ‘Ik’. Die hebben we de voorbije zomer zo’n tachtig keer gespeeld voor meer dan negenduize­nd mensen. Het was hels - wekenlang in een tent met mensen die je nauwelijks kent - maar ook fantastisc­h om samen te werken met iemand naar wie je zo opkijkt.”

Weet je al welke richting je uit wil?

“Ik heb tot nu veel kinderthea­ter gedaan. Maar ik ben nog aan het aftasten wat ik het liefst doe. Ideaal lijkt me om verschille­nde dingen te combineren. Liefst in Nederland én België, al merk ik dat die combinatie niet gemakkelij­k is. Ik heb trouwens pas te horen gekregen dat ik een rol beet heb in ‘Spangas’, een Nederlands­e kinderseri­e à la ‘Spring’. Mijn eerste gastrol op tv.”

Mijn ouders hebben ervoor gekozen om me de familienaa­m van mijn moeder te geven, omdat ze bang waren dat ik met een Turkse familienaa­m gediscrimi­neerd zou worden

Ayla SATIJN

Heb je nog stress als je het podium op moet?

“Ik heb er nooit last van gehad tot in het derde jaar van mijn opleiding. Toen heb ik iets in mijn kop gekregen dat niet meer is weggegaan. Als ik nu het podium op moet, denk ik: dit gaat niet. Zoveel mensen, wat gaan ze vinden, ken ik mijn tekst wel? Zodra ik bezig ben, gaat dat weg. Maar de weg ernaartoe is een kleine hel.”

Wist je al vroeg dat je actrice zou worden?

“Mijn moeder zegt dat ze altijd al wist dat ik actrice of advocate zou worden. Ik moest kunnen vertellen, als kind al. Als je als meisje van Maasmechel­en zegt dat je actrice wil worden wordt dat wel eens als naïef beschouwd. Maar ik vind het net tof als iemand zijn droom najaagt, ook al mislukt het. Mijn ouders dachten in het begin ook: moet dat nu? Maar als ik hen nu soms bezig zie, denk ik: van wie zou ik het hebben? Zoals zij met grote gebaren aan tafel zitten te vertellen. Of zoals er thuis met het nodige drama ruzie gemaakt kan worden.” (lacht)

 ??  ??
 ?? Foto KH ?? Actrice Ayla Satijn (23).
Foto KH Actrice Ayla Satijn (23).
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Ayla Satijn: “Als je als meisje van Maasmechel­en zegt dat je actrice wil worden wordt dat wel eens als naïef beschouwd.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Ayla Satijn: “Als je als meisje van Maasmechel­en zegt dat je actrice wil worden wordt dat wel eens als naïef beschouwd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium