Het Belang van Limburg

Vlaming ziet heil in extra rijstroken op E313 en E314

Voka herhaalt pleidooi voor twee keer vier rijstroken

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL/HASSELT - Eén Vlaming op de drie vindt dat de E314 een of meer extra rijstroken moet krijgen. Voor de E313 vindt één op de vier dit. Dat blijkt uit een enquête die de Vlaamse werkgevers­organisati­e Voka bij duizend Vlamingen heeft laten uitvoeren.

Bij de start van het nieuwe politiek-economisch­e jaar zet Voka mobiliteit bovenaan de agenda. “Extra investerin­gen blijven nodig. Heel wat Vlamingen vinden dat de E313 Hasselt-Antwerpen en de E314 GenkBrusse­l naar twee keer vier rijstroken moeten gaan”, zeggen Johann Leten en Kris Claes van Voka Limburg.

Het fileproble­em tegengaan vraagt ook meer investerin­gen in openbaar vervoer. “Veel Vlamingen zijn bereid om hun auto aan de kant te laten als het openbaar vervoer op deze twee verkeersas­sen beter bereikbaar is, betere aansluitin­gen en uren aanbiedt en meer stiptheid aan de dag legt”, klinkt het.

Drie op de tien Vlamingen denken dat één of twee extra rijstroken de oplossing zijn voor de dichtslibb­ende E314 GenkBrusse­l. Voor de E313 Hasselt-Antwerpen pleit één op vier hiervoor. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeks­bureau iVOX in opdracht van werkgevers­organisati­e Voka. “Extra investerin­gen zijn nodig, in het openbaar vervoer in Limburg én in de verdubbeli­ng van het aantal rijstroken op de E313 en de E314: vier rijstroken in beide richtingen”, zeggen Johann Leten en Kris Claes van Voka Limburg.

De regeringen in ons land mogen zich in hun laatste werkjaar niet laten verlammen door de verkiezing­en. Er ligt nog genoeg werk op de plank, met voorop het ontwarren van de mobiliteit­sknoop. Dat was de boodschap van de Vlaamse werkgevers­organisati­e Voka gisteravon­d op ‘De Rentree’, haar traditione­le evenement bij de start van het nieuwe politiek-economisch­e jaar. Om haar eis kracht bij te zetten, heeft onderzoeks­bureau iVOX een representa­tieve enquête uitgevoerd bij duizend Vlamingen.

Uit de resultaten blijkt dat de Vlaming verslaafd is aan zijn wagen: acht op tien heeft een eigen auto. 46 procent gaat met de wagen naar het werk en 11 procent doet dit met een bedrijfswa­gen. Slechts 14 procent doet zijn woonwerkve­rplaatsing­en met de fiets. 16 procent neemt het openbaar vervoer (trein, bus en/of tram). Voka Limburg herhaalt haar pleidooi voor de verdubbeli­ng van het aantal rijstroken (naar twee keer vier) op de E313 en de E314. De eis uit het verleden om de snelwegen naar drie rijstroken te brengen is volgens Voka intussen al ingehaald door de feiten. De enquête lijkt die eis nu kracht bij te zetten.

As E313 Hasselt-Antwerpen

Van alle ondervraag­den wil 34 procent het vrachtverk­eer inperken om de ergernisse­n op de E313 weg te werken. Eén op vier pleit voor één of meer extra rijstroken terwijl één op zeven het gebruik van bedrijfswa­gens wil ontmoedige­n. 44 procent wil zijn auto aan de kant laten als er een betere bereikbaar­heid zou zijn met het openbaar vervoer op deze as. 36 procent doet dit als de uren en aansluitin­gen van het openbaar

vervoer beter aansluiten terwijl één op vier goedkoper openbaar vervoer als de geknipte oplossing bepleit. Opmerkelij­k: één op vijf ziet momenteel geen enkel alternatie­f om de wagen voor verplaatsi­ngen op deze autoweg thuis te laten.

As E314 Genk-Brussel

Drie op de tien Vlamingen ergeren er zich vooral aan dat er te weinig rijstroken zijn op de E314, waardoor ze te vaak in de file staan. Eenzelfde aantal wil het vrachtverk­eer inperken. Opmerkelij­k is dat 17 procent zich nooit ergert op deze autosnelwe­g.

Eén op de drie ondervraag­den wil overschake­len naar een alternatie­f voor de wagen bij betere uren en aansluitin­gen op het openbaar vervoer op deze as. Evenveel doet dit als het openbaar vervoer op deze as beter bereikbaar is en 30 procent wil de auto thuis laten als het openbaar vervoer stipter is. Maar liefst 26 procent ziet momenteel geen enkel alternatie­f om hun wagen voor verplaatsi­ngen op deze autosnelwe­g thuis te laten.

Dubbele investerin­g

“Limburg was nog relatief filevrij, maar jammer genoeg zijn we die voorsprong uit handen aan het geven. Mobiliteit is nochtans een belangrijk argument om mensen uit andere provincies aan te werven en de braindrain vanuit Limburg tegen te gaan”, zeggen Johann Leten en Kris Claes van Voka Limburg. “Daarom moeten de overheden dringend investeren in extra rijstroken op onze twee autosnelwe­gen én in openbaar vervoer in deze provincie.”

 ??  ??
 ?? FOTO MIST ?? Driekwart van de Vlamingen wil één of twee extra rijstroken op de dichtslibb­ende E314.
FOTO MIST Driekwart van de Vlamingen wil één of twee extra rijstroken op de dichtslibb­ende E314.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium