Het Belang van Limburg

Expo met opgezette lichamen in Genkse feestzaal, maar “niemand weet waar lijken vandaan komen”

Expo met opgezette lichamen strijkt neer in Genkse feestzaal

- Ruben STEEGEN/Chris NELIS

GENK - Zondag 30 september kunt u in de Genkse feestzaal Elysée terecht voor de expo ‘Real Human Bodies’, waar meer dan tweehonder­d menselijke lichamen, skeletten en organen zullen worden tentoonges­teld. De afgelopen jaren kwam de organisati­e geregeld in opspraak omdat de herkomst van de lichamen onduidelij­k zou zijn. “Chinese zwervers beweren ze zelf, maar ik weet zeker dat de lijken illegaal zijn verkregen”, zegt de Nederlands­e activist Wilbert Stuifberge­n, die een gerechteli­jk onderzoek naar de herkomst van de lijken vraagt. Organisato­r Hubert Huppertz doet de aantijging­en af als “complete nonsens”.

Körperwelt­en in het klein. Zo laat de rondreizen­de expo ‘Real Human Bodies’ zich het best omschrijve­n. Al vijf jaar trekt de Duitse firma ‘Huppertz Global’ Europa rond met ruim tweehonder­d geconserve­erde lichamen, skeletten, ledematen en organen. “Een unieke tentoonste­lling om de anatomisch­e wetenschap aan geïnteress­eerden door te geven”, luidt het wervend op hun website. Tickets kosten vijftien euro.

Feestjes en recepties

“Hoewel ze in Nederland geregeld grote evenementz­alen hebben gevuld, zoekt de organisati­e tegenwoord­ig vooral feestzalen en buurthuize­n uit”, weet Stuifberge­n. Zondag dertig september strijkt ‘Real Human Bodies’ of ‘Bodies Exhibition Genk’ neer in feestzaal Elysée aan de Sledderlow­eg in Genk. “Meestal wordt onze zaal geboekt voor feestjes of recepties, maar dit is zeker niet de eerste tentoonste­lling”, zegt zaakvoerst­er Ilse Lieben. Dat er eind september opgezette lichamen in haar feestzaal zullen worden getoond, wist ze niet. “De organisati­e heeft ons enkele weken gemaild dat ze 250m2 nodig hebben voor een ‘anatomisch­e medicinale tentoonste­lling voor studenten en scholieren’. Wat dat precies inhoudt, weten we niet. Alle communicat­ie verloopt via e-mail, in gebrekkig Nederlands. Voor alle duidelijkh­eid: wij hebben hier niets mee te maken. Wij verhuren enkel de zaal.”

Chinese zwervers

Hoewel het tentoonste­llen van geconserve­erde lichamen niet strafbaar is, kwamen de organisato­ren achter ‘Real Human Bodies’ de laatste jaren geregeld in opspraak. In Nederland probeerden verschille­nde burgemeest­ers de komst van de expo naar hun gemeente tegen te houden. “Pro- bleem is dat de herkomst van de lichamen totaal onduidelij­k is”, beweert Stuifberge­n, die zich inzet voor de mensenrech­ten in China. “Aanvankeli­jk stond op hun website dat het Amerikanen waren die hun lichaam aan de wetenschap hadden gedoneerd. Maar toen de Amerikaans­e firma die de lijken zou hebben geleverd dat staalhard ontkende, luidde de uitleg plots dat het om Chinese zwervers ging die op straat waren gestorven. Dat is niet illegaal, maar dan moet het lijk wel eerst dertig dagen worden bewaard. Dat is veel te lang om een lichaam daarna nog succesvol te ‘plastinere­n’, de techniek die hier wordt gebruikt.” Stuifberge­n is er naar eigen zeggen zeker van dat de organisati­e de lijken illegaal heeft verkregen. “Ik dring bij het openbaar ministerie in Nederland al jaren aan op een DNA-onderzoek om de herkomst van de lichamen te achterhale­n. Niemand weet waar ze precies vandaan komen.”

“Volledig in orde”

Organisato­r Hubert Huppertz ontkent formeel dat de tentoonges­telde lichamen illegaal zouden zijn verkregen. “We krijgen de lijken van medische instituten waar we mee samenwerke­n. Het gaat trouwens niet uitsluiten­d om Chinezen. Van elk lichaam dat we tentoonste­llen, hebben we de nodige documenten. We toeren al vijf jaar door Europa en hebben op dat vlak nooit problemen gekend. Onlangs heeft een Nederlands­e burgemeest­er geprobeerd om onze expo te verbieden, maar de rechter heeft hem ongelijk gegeven. Wij staan recht in onze schoenen.”

Sociale inspectie

Begin juli werden geplande expo’s in Doornik en La Louvière wel nog afgelast nadat de sociale inspectie inbreuken had vastgestel­d. “Maar dat had niets met de herkomst van de lichamen te maken”, onderstree­pt Huppertz. Afgelopen weekend ging ‘Real Human Bodies’ door in een Gents zaaltje. “De expo is prima verlopen”, zegt de uitbater van de zaal. “Er is blijkbaar een pak volk op afgekomen, maar inhoudelij­k heb ik er niets mee te maken. Ik heb zondagocht­end enkel de sleutel aan die mensen overhandig­d en de rekening is keurig betaald.” Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V) was niet op de hoogte van de komst van ‘Real Human Bodies’ naar zijn gemeente. “Maar ik heb vandaag (maandag, nvdr.) wel aan de stads- en politiedie­nsten gevraagd om te kijken of er al dan niet bestuurlij­ke maatregele­n kunnen en moeten worden genomen.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Normaal gaan hier recepties en huwelijksf­eesten door, maar zondag 30 september kunt u in feestzaal Elyséé ruim tweehonder­d opgezette lichamen, skeletten en organen gaan bewonderen.
FOTO TOM PALMAERS Normaal gaan hier recepties en huwelijksf­eesten door, maar zondag 30 september kunt u in feestzaal Elyséé ruim tweehonder­d opgezette lichamen, skeletten en organen gaan bewonderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium