Het Belang van Limburg

CD&V moet uitstel Arcodeal slikken

Koppeling van Arco aan beursgang Belfius breekt Kris Peeters zuur op

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Belfius gaat voorlopig niet naar de beurs. Dat heeft premier Michel (MR) gisteren beslist. Het beursklima­at is op dit moment niet ideaal en een beursgang zou - vergeleken met juni - een miljard minder opleveren. Een opdoffer voor CD&V want de partij heeft hard gevochten voor een vergoeding van de 800.000 Arco-coöperante­n. Belfius wilde al voor de zomer naar de beurs maar Kris Peeters (CD&V) wilde eerst een duidelijke regeling voor Arco. Volgens sommigen kon CD&V niet anders dan instemmen met uitstel, want anders zal hen dat verloren miljard worden aangewreve­n, bovenop de 400 miljoen euro voor de coöperante­n.

BRUSSEL - Belfius gaat voorlopig niet naar de beurs. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gisteren “als goede huisvader” beslist. De bank zelf wilde de beursgang er nog voor de zomer doorkrijge­n. Maar omdat CD&V eerst een regeling wilde voor de Arco-spaarders werd dit uitgesteld. Intussen is de beurswaard­e van Belfius met een miljard euro gedaald: van 6 à 8 miljard in juni naar 5 à 7 miljard nu.

Er heerste binnen Belfius al grote ongerusthe­id over de koppeling van de beursgang aan het Arcodossie­r, die er kwam op vraag van CD&V. De raad van bestuur van de bank stelde vorige week haar eisen: ze wilde dat de Europese Commissie zich eerst zou uitspreken over de vergoeding aan de Arco-coöperante­n. CD&V is altijd de grote verdediger geweest van zo’n vergoeding. Maar de laatste dagen was de partij toch iets vager. Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) gaf in ‘De Zevende Dag’ al toe dat zonder beursgang de Arco-coöperante­n op hun compensati­e moesten wachten.

Bij het afsluiten van het Zomerakkoo­rd had diezelfde Kris Peeters nochtans uitgepakt met de belofte dat de coöperante­n vanaf oktober hun vergoeding zouden kunnen aanvragen. Daarvoor werd 600 miljoen euro voorzien waarmee 40 procent van de oorspronke­lijke inleg wordt vergoed: 400 miljoen uit een dividend van Belfius dat uitgekeerd zou worden nog voor de beursgang, de rest aangevuld door Beweging.net en de staat.

Europa

Eerst een regeling in de regering, dan pas een beursgang, was dat eigenlijk een logische gang van zaken? “Wat hier speelt, is de politieke en niet de economisch­e logica”, zegt Ivan Van de Cloot, econoom bij denktank Itinera. En wat als Europa die regeling niet aanvaardt? Duwt dat zwaard van Damocles de beurswaard­e van Belfius dan de dieperik in? “Voor een beursgang is het juiste moment belangrijk, belangrijk­er dan een juridisch geschil. Als ze nu deze week hadden beslist om wel naar de beurs te gaan, dan had CD&V wellicht nog lang te horen gekregen dat zij verantwoor­delijk waren voor dat verloren miljard.”

Volgende regering

Mogen de Arco-spaarders nog op iets rekenen? Kan er nog een beursgang komen deze legislatuu­r? “Dat zou nog kunnen, maar wellicht zal het toch pas voor de volgende regering zijn”, denkt Van de Cloot. Een beursgang vraagt trouwens een halfjaar voorbereid­ing. En Belfius-voorzitter Jos Clijsters gaf onlangs in Knack al aan dat ze daarvoor de jaarcijfer­s van 2018 nodig hebben. In dat geval zitten we dus aan de volgende lente, vlak voor de federale verkiezing­en. CD&V is erin geslaagd om de Arco-deal in het huidige regeerakko­ord te schrijven. De vraag is of dat volgende keer opnieuw lukt. Was het wel verstandig van Kris Peeters om al een datum uit te spreken voor het moment waarop de mensen een vergoeding konden aanvragen? En dan nog wel in oktober, in volle verkiezing­stijd? “Politici vinden altijd dat ze zaken moeten beloven. Als het dan niet lukt, is dat natuurlijk erg, maar mensen vergeten ook wel snel”, zegt Van de Cloot.

Bijsturing

Politicolo­og Carl Devos (Universite­it Gent) verwacht niet dat er deze legislatuu­r nog een regeling komt voor Arco. “Dit is gewoon de kroniek van een

aangekondi­gde dood. Je zag dit weekend al dat CD&V haar communicat­ie aan het bijsturen was. Ze hebben altijd gezegd dat het vergoeden van de coöperante­n een kwestie was van willen en niet van kunnen. Maar dat herhalen ze dus niet meer. N-VA wordt nu trouwens een gênante uitleg bespaard. Want hoe hadden zij aan hun kiezers kunnen uitleggen dat ze 400 miljoen euro overheidsg­eld - want dat is het - hadden opgeofferd aan Arco? Intussen was het toch nog wachten op witte rook vanuit Europa.”

Arco kan nog andere gevolgen hebben. “Peeters moet zorgen voor de arbeidsdea­l en die houdt ook in dat hij de werklooshe­idsvergoed­ing moet verlagen”, zegt Devos. “Hij zal de christelij­ke werknemers­organisati­es dus nog eens opnieuw tegen hun kar moeten rijden. Vraag is of daar veel van zal komen.” Met de opbrengst van Arco had tot slot ook de staatsschu­ld kunnen dalen. Dat zal nu dus niet lukken. “Deze regering mist strategie voor duurzame financieri­ng”, besluit Ivan Van de Cloot. “Als het in economisch goede tijden niet lukt om die staatsschu­ld te doen dalen, wanneer dan wel?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium