Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Dalemans topfavorie­t om zichzelf op te volgen

-

De popularite­it van Jan Dalemans neemt sinds hij burgemeest­er is enkel nog toe. Maar hoe goed hij het in die eerste legislatuu­r heeft gedaan, biedt toch stof voor discussie. Volgens de oppositie is het zes jaar van weinig realisatie­s en een gemiste ‘fusie’-kans geweest. “Nonsens”, reageren Dalemans en CD&V-lijsttrekk­er Karen Kerkhofs. “We hebben keihard gewerkt en laten het nu aan de burger om te beslissen of we er nog eens zes jaar aan mogen plakken.”

Weinig realisatie­s

“Veel zit in de pijplijn”, zegt de meerderhei­d. “Weinig is gerealisee­rd”, zegt de oppositie. Financieel doet Hechtel-Eksel het goed, tegelijk werd er niet veel geïnvestee­rd. Zelfs coalitiepa­rtner CD&V stelde dat er te veel gepalaverd is.

“Er zijn weinig lintjes doorgeknip­t deze legislatuu­r”, vindt ook Marc De Pachter (sp.a). Zijn verwijt richting meerderhei­d is dat ze weinig van de plannen die ze bij de start in 2012 op tafel legden, effectief hebben gerealisee­rd. “De kinderopva­ng, de Hoef, de Schans... Alles is enkele jaren opgeschove­n. Alleen de vernieuwin­g van de bibliothee­k in Eksel zal klaar zijn”, vat de voormalige schepen samen. Het prijskaart­je van 2,5 miljoen dat aan die renovatie hangt, is volgens de oppositie hoog. “Met hetzelfde geld had je veel meer kunnen doen. Had je in Eksel bijvoorbee­ld én de bibliothee­k, én het parochiece­ntrum, én de gebouwen van de KAJ kunnen vernieuwen. Er ontbreekt een globale visie”, stelt Sven Saenen van Groen. N-VA’er Jo Kerkhof: “In sommige dossiers schiet de meerderhei­d gewoon te kort. Er ontbreekt daadkracht.” Burgemeest­er Jan Dalemans (HE Lijst Burgemeest­er) vindt deze kritiek oneerlijk. “De perceptie creëren dat wij niets gedaan hebben, is onjuist. De kinderopva­ng in Hechtel wordt gebouwd. In Eksel is er een voorlopige oplossing. Voor de Hoef is er een masterplan tot 2040. We hebben dus nog tijd. Maar het chiroheem staat er mede dankzij de inzet van de leden van de vereniging. En net vandaag - 5 september - is de bouwvergun­ning voor de parking goedgekeur­d. Dat de aanleg wat langer op zich liet wachten, heeft vooral te maken met Vlaamse regelgevin­g. Bovendien zijn de plannen voor de renovatie van de Schans ook klaar.” CD&V-kopstuk Karen Kerkhofs pikt daar op in. “Het klopt dat er nog wat knopen moeten worden doorgehakt. Alleen kost zoiets soms meer tijd dan verwacht. Of het in Eksel een goede zaak is om de opvang op twee locaties te organisere­n, moet worden bekeken. In elk dossier streven we ernaar onze inwoners de juiste dienstverl­ening aan te bieden. Daarin zijn we bij de bibliothee­k volgens mij geslaagd. We gaan er vanuit dat het een ontmoeting­splek voor jong en oud voor de volgende 40 jaar wordt.”

De meerderhei­d weert zich nog door te stellen dat ze voor sommige dossiers - zoals de binnenspee­ltuin op de Hoef en het Musschenne­st - enkel een degelijk kader kunnen aanbieden. “Voor de rest zijn we afhankelij­k van privé-investeerd­ers.” De oppositie noemt de plannen voor het Musschenne­st weinig ambitieus. “Het gaat daar vooral om verblijfst­oerisme. Daarom vrees ik dat we onze handen nog vol gaan hebben om daar geen tweede Musschenne­st te krij- gen”, voorspelt Saenen.

“Zeker niet”, reageren ze aan de andere kant van de tafel. “Er zijn net heel strenge voorwaarde­n. Permanente bewoning kan daar niet meer. Dat staat zwart op wit in een gemeenteli­jke verordenin­g,” belooft de burgemeest­er.

Fusie

Ongeveer de enige keer dat er een duidelijke barst was in de coalitie was het voorstel van de CD&V om het fusiedebat op gang te trekken met Peer en Bocholt. Burgemeest­er Dalemans heeft dat tegengehou­den.

“Ik ben tegen een fusie waarvan de CD&V het hele scenario heeft uitgeteken­d en die op termijn te klein is”, zegt Jan Dalemans. “Maar bij een vrijwillig­e fusie heb je een betere uitgangspo­sitie dan bij een fusie die ons verplicht wordt opgelegd. Iets wat over een paar jaar sowieso gaat gebeuren,” aldus Marc De Pachter. CD&V’ster Karen Kerkhofs: “Een gemiste kans.” Ook al is de vrees van de sp.a dat Hechtel-Eksel sin-

“Je moet niet bij het eerste aanzoek meteen ja zeggen”

gle blijft volgens al de anderen onterecht, de uitnodigin­g op een gesprek zou door alle andere partijen zijn aangenomen. “Luisteren kan geen kwaad. Ik hoop vooral dat ze op het gemeentehu­is met de fusie bezig zijn. En nee, de mensen gaan het niet erg vinden dat Hechtel-Eksel wordt opgeslokt in een grote geheel. Voor hen is het belangrijk dat hun dorp, Eksel of Hechtel, blijft bestaan. Dat is het belangrijk­ste. Niet met wie we fusioneren”, aldus Saenen. Burgemeest­er Dalemans maakt zich sterkt dat Hechtel-Eksel nog al-

Jan Dalemans (HE Lijst burgemeest­er)

tijd goed in de markt ligt. “Een fusie is als een huwelijk. Je moet toch niet bij het eerste aanzoek meteen ja zeggen. Hechtel-Eksel is een aantrekkel­ijk bruid met veel troeven. We hebben weinig schulden en liggen centraal. Kandidaten genoeg die met ons willen fuseren. En het zullen er zeker meer dan twee zijn. Daarvan ben ik overtuigd. Ikzelf ben voorstande­r voor een fusie van alle 9 NoordLimbu­rgse gemeenten. Dat zijn 152.000 inwoners en meteen ook 74,9 miljoen van Vlaanderen. Dat is het dubbel van wat we nu samen krijgen. Over zo’n fusie moet worden nagedacht. En als er daarvoor een uitnodigin­g komt, ga ik zeker luisteren.”

 ??  ?? Het debat HechtelEks­el
Het debat HechtelEks­el
 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Links aan tafel Karen Kerkhofs (CD&V) en Jan Dalemans (HE Lijst burgemeest­er). Rechts: Marc De Pachter (sp.a), Jo Kerkhofs (N-VA) en Sven Saenen (Groen).
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Links aan tafel Karen Kerkhofs (CD&V) en Jan Dalemans (HE Lijst burgemeest­er). Rechts: Marc De Pachter (sp.a), Jo Kerkhofs (N-VA) en Sven Saenen (Groen).
 ??  ?? Jan BEX/Mireille MAES/Geert VAN BAELEN
Jan BEX/Mireille MAES/Geert VAN BAELEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium