Het Belang van Limburg

Zweeds signaal

- Door Marc Van de Weyer

Je moet het ze nageven, de Zweden. Ze kunnen een psychologi­sche thriller schrijven. Zondagavon­d leek het er aanvankeli­jk op dat de rechts-populistis­che Zweden Democraten, zoals voorspeld in de peilingen, naar de tweede plaats gingen doorstoten. Uiteindeli­jk moesten ze tevreden zijn met hun status als derde fractie in de Rijksdag. Hun leider Jimmie Akesson riep zichzelf weliswaar uit tot grote winnaar. Maar hij slaagde er niet in zijn doelstelli­ng twintig procent van de stemmen - te halen. Ondanks hun winst konden de Zweden Democraten een gevoel van teleurstel­ling niet verbergen. De regerende coalitie daarentege­n vermeed de voorspelde schipbreuk. De Groenen haalden de kiesdrempe­l. Premier Stefan Löfven leek bijna verzoend met het slechtste resultaat van zijn sociaaldem­ocraten sinds een eeuw.

Geen totale populistis­che overrompel­ing, geen complete ruk naar rechts. Alles relatief geruststel­lend dus, in het Koninkrijk Zweden? Verre van.

De Zweedse kiezers hebben een kronkelig plot geschreven. Het politieke landschap is meer dan ooit versnipper­d. De twee blokken die elkaar traditione­el aflosten - de ‘burgerlijk­e’ alliantie van conservati­even en liberalen aan een kant, de linkerzijd­e en de groenen aan de andere - hebben geen van beide een meerderhei­d. Het kan weken en maanden duren voor er een regering is. Zweden is weliswaar gewoon aan minderheid­skabinette­n die met gedoogsteu­n overeind blijven. Met de versterkte positie van de Zweden Democraten is dat echter minder dan ooit een basis voor stabiel regeren. Vooral omdat Akesson zal blijven hameren op het thema dat hem nu al stembusgan­g na stembusgan­g een winstdivid­end oplevert: migratie. Meer dan ooit wegen de populisten op de regeringsv­orming. Ook al omdat het alsmaar moeilijker wordt een partij te negeren die bijna een vijfde van de kiezers vertegenwo­ordigt. In die zin zijn de Zweedse verkiezing­en een zoveelste schot voor de Europese boeg. Het thema migratie beheerst de Europese agenda en verdeelt de Europese Unie zoals het de Zweden verdeelt en hun verkiezing­sstrijd domineerde. Partijen als de Zweden Democraten drukken in zowat alle EU-lidstaten hun stempel op het debat. In enkele landen maken ze het beleid. In de campagne voor de Europese parlements­verkiezing­en zullen ze de ‘traditione­le’ partijen meer dan ooit uitdagen met hun beschuldig­ingen van uitverkoop en verraad door het ‘opengooien’ van de grenzen. Vandaag krijgen we mogelijk een voorsmaakj­e als de Hongaarse premier Viktor Orban het woord neemt in het Europees Parlement.

Migratie beheerst de Europese agenda, zoals het de Zweedse verkiezing­en domineerde. Partijen als de Zweden Democraten drukken in zowat alle EU-lidstaten hun stempel op het debat. In enkele landen maken ze het beleid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium