Het Belang van Limburg

Als mama meegaat om te solliciter­en

- Tom LE BACQ/Silke REMMERY

HASSELT - Mama die meekomt op sollicitat­iegesprek, een vader die de baas een mail stuurt over een opmerking die zijn zoon op het werk gekregen heeft. Ouders beginnen zich nu ook al te moeien tot op de werkvloer en dat kan niet, zegt Jan Denys van Randstad. “De betuttelin­g doorbreekt nieuwe grenzen. ” Het advies van arbeidsmar­ktexperts: “Mama, blijf in godsnaam thuis.”

Bij rekruterin­gsbedrijf Robert Half hadden ze net een jonge kracht in dienst genomen voor een administra­tieve job. Toen ze de formuliere­n opstuurden om de aanwerving af te handelen, mailde plots de vader terug in plaats van de jonge werknemer. “Ik ga de papieren doen, mijn zoon is niet goed in administra­tie.”

Het verhaal is echt gebeurd, zegt woordvoerd­er Wim Van der Linden van Robert Half, dat elf kantoren heeft in België. En er zijn nog voorbeelde­n. Meer dan vroeger, zegt arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys van Randstad. “Ik hoor verhalen van een chef die zijn werknemer een uitbrander geeft en daar ’s avonds een boze mail over krijgt van de vader van dat personeels­lid. Dat ouders zich meer dan vroeger moeien als hun kinderen naar school gaan, dat wist ik al. Maar de betuttelin­g doorbreekt blijkbaar nieuwe grenzen.”

“Vroeger ondenkbaar”

Ook andere specialist­en zien de trend. “Ik heb sollicitan­ten afgewezen waarna ik een mail kreeg van de ouders: we begrijpen het niet, onze dochter was heel enthousias­t”, zegt Karl Van Hoey, zelfstandi­g consultant en voormalig HR-manager.

Jo Wouters van technologi­ebedrijf Appnovatio­n zag zelfs een mama meekomen naar een sollicitat­iegesprek. “Ze had vragen over onze financiële situatie en wilde weten of de bureaus wel proper waren.”

Het is een trend waar volgens Denys “absolute nultoleran­tie” voor nodig is. “We spreken hier nog niet over een enorme plaag. Maar dit soort verhalen waren vroeger ondenkbaar, en nu niet meer. Maar sorry, het kán niet. Je geeft als ouder het signaal dat je zoon of dochter het niet aankan. Ik zou zeggen: mama, blijf in godsnaam thuis. Rij uw zoon of dochter eventueel nog naar de sollicitat­ie, maar laat het daar stoppen. Een werkkracht moet op eigen benen staan.”

Maturiteit

Met een bemoeiziek­e ouder gooi je als jonge werknemer je eigen ruiten in, zeggen de experts. “Het doet alarmbelle­n afgaan”, zegt Wim Van der Linden. “Is die kandidaat wel matuur genoeg als mama zich zo moet moeien?” Robert Half had de administra­tief medewerker die volgens zijn vader niets kende van administra­tief werk natuurlijk wél aangenomen. “Wij screenen nochtans zeer grondig”, zegt Van der Linden. “Vaak gebeurt zo’n bemoeienis trouwens buiten het medeweten van de werknemer in kwestie om.” En de baas die een mail kreeg van de pa van de werknemer op wie hij zich boos had gemaakt, kreeg zélf een standje van het hogere management. “Een totaal fout signaal”, zegt Denys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium