Het Belang van Limburg

Jongeren willen geen juf of meester meer worden

- Roel DAMIAANS

HASSELT - Uit een telefonisc­he rondvraag bij de Vlaamse hogeschole­n blijkt dat nog maar weinig jongeren interesse hebben in een job als leerkracht lager onderwijs. Zo weinig dat er over enkele jaren een groot tekort zal ontstaan op de arbeidsmar­kt. Negatieve berichtgev­ing, grote werkonzeke­rheid bij het begin van de loopbaan en de dalende status van het beroep wakkeren de desinteres­se bij jongeren aan.

Het probleem van te weinig leerkracht­en in het lager onderwijs is vandaag al acuut in sommige Antwerpse en Brusselse scholen. “In onze regio is de vraag naar pas afgestudee­rde leerkracht­en basisonder­wijs bijzonder groot”, zegt opleidings­coördinato­r Ria De Sadeleer van Hogeschool Odisee in Brussel. “En toch neemt het aantal jongeren dat voor deze studierich­ting kiest af. De studenten die bij ons in juni zijn afgestudee­rd, hebben vandaag al allemaal werk. Ik weet dat er in Brusselse scholen klassen zijn zonder juffrouw of meester.” Bij de lerarenopl­eiding op de PXL in Hasselt is er een lichte stijging bij de inschrijvi­ngen. “Daar ben ik blij mee, maar ik ben ook ongelukkig omdat er te weinig jongeren zich nog geroepen voelen om in het lager onderwijs voor de klas te gaan staan”, zegt afdelingsh­oofd Marc Hermans. “Het zijn er niet genoeg om in de toekomst alle vacatures te vullen. Dat gaat vroeg of laat een probleem worden.”

Negatieve berichtgev­ing

De negatieve berichtgev­ing over het lager onderwijs wordt door alle afdelingsh­oofden aangehaald als een van de redenen waarom jongeren moeilijk warm te maken zijn voor de opleiding. “Stel je eens in hun plaats. Ze zien op televisie en in kranten alleen maar negatieve berichtgev­ing: het niveau van de leerkracht­en voldoet niet, de kinderen worden niet goed begeleid, of de scholen hebben allerlei andere problemen. Je moet als jongere wel heel gepassione­erd zijn om er toch mee door te gaan.” In het lager onderwijs verlaat een op de vier pas afgestudee­rden het beroep. “De grootste oorzaak is de werkonzeke­rheid in het begin van hun loopbaan. De meeste moeten beginnen met enkele vervangure­n in de week, soms verspreid over verschille­nde scholen. Er is wat betreft startbegel­eiding ook werk aan de winkel.”

Dalende status

“In Hasselt is er een lichte stijging, maar onze collega’s in Heverlee zien dan weer een terugval van de inschrijvi­ngen”, zegt afdelingsh­oofd Hilde De Wever van UCLL in Hasselt. De Wever wijst nog een ander pijnpunt aan. “Goede studenten in het secundair onderwijs die bewust kiezen voor een opleiding leerkracht lager onderwijs, krijgen vaak te horen: ‘zou je niet beter naar de universite­it gaan om een diploma te halen?’. Alsof een bachelor lager onderwijs weinig of niets voorstelt. De status van leerkracht basisonder­wijs in Vlaanderen daalt jaar na jaar. Op een inschrijvi­ngsdag heb ik studenten gesproken die vertelden dat ze echt voor deze opleiding willen kiezen, maar dat hun eigen familie hen op andere gedachten probeert te brengen. Dan is het toch ver gekomen. ”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium