Het Belang van Limburg

Broedertwi­st in Bastenaken

-

De nieuwe slag om de Ardennen wordt vandaag allicht ingezet, de broedertwi­st Lutgen versus Lutgen in Bastenaken. Benoît, voorzitter van het cdH én burgemeest­er van de Ardense stad, krijgt als opponent zijn eigen broer Jean-Pierre, baas van Ice-Watch, het succesvoll­e Waalse horlogemer­k made in Bastenaken. Wel, vooral gemaakt in Hongkong, maar de kantoren van het bedrijf situeren zich op de Place McAuliffe. Jean-Pierre Lutgen trekt een monsterkar­tel van vier partijen, MR, PS, Ecolo en Défi. Enig doel: zijn eigen broer – met zijn cdH-lijst goed voor 65 procent van de stemmen in 2012 – te onttronen. Zo spannend. Zo triestig. Ik trok destijds naar Bastenaken om de bevolking te interviewe­n over de coup van de cdH-voorzitter die de PS uit alle Franstalig­e regeringen wilde smijten. De eerste persoon die ik tegenkwam – of liever, die op me afstapte – was Jean-Pierre. Hij gebruikte meteen het woord “verraad” aan het adres van zijn broer, wat enigszins raar klonk: de bedrijfsle­ider heeft zelf een MR-etiket en Benoît ging uitgereken­d voor een alliantie met die partij. Tussen die twee is elke logica zoek. Al jaren.

Beide broers zijn immers heel verschille­nd. Benoît (1970) heeft geen diploma, Jean-Pierre (1965) studeerde af als master in Pol & Soc, waardoor hij door zijn vader Guy – ooit zelf Waals minister en burgemeest­er van Bastenaken – als zijn natuurlijk­e opvolger werd beschouwd. Dat zorgde blijkbaar voor spanning. Zeker toen bleek dat Benoît veel meer politieke flair bezat en meer charme: hij werd ooit tot de meest verleideli­jke politicus van het land verkozen.

In 2003 namen de frères al samen deel aan dezelfde verkiezing­en, op twee verschille­nde lijsten. Jean-Pierre koos voor een afscheurin­g van het cdH. Hij werd verpletter­d. Maar na die ontgoochel­ing veroverde hij de planeet met zijn uurwerken: “Ik wilde nog meer succes oogsten dan mijn broer”, liet hij me ooit weten. Het bleef escaleren toen de door Benoît geleide stad Bastenaken de inplanting van de hoofdzetel van Ice-Watch op de Place McAuliffe liet stopzetten, wegens proceduref­outen. Een rechtszaak volgde, de gerechteli­jke soap loopt nog. Vandaag staan de Lutgens weer tegenover elkaar. Benoît blijft kalm: “Ik wens mijn broer vooral geluk toe”, zei hij me vorige week. Hoogstwaar­schijnlijk niet in de politiek, want de Waalse – en ook Vlaamse – regelgevin­g verbiedt de aanwezighe­id van twee broers in één en dezelfde gemeentera­ad. Wie de meeste stemmen behaalt, mag zetelen. Naar alle waarschijn­lijkheid wordt dat Benoît die in zijn stad heel populair blijft. Zoals bij de echte ‘slag om de Ardennen’ wordt de verrassing­saanval dan uiteindeli­jk verijdeld. Veel menselijke schade ten spijt.

 ?? Foto BELGA ?? Jean-Pierre en Benoît Lutgen.
Foto BELGA Jean-Pierre en Benoît Lutgen.
 ??  ?? Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n
Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium