Het Belang van Limburg

“Esperanto is springleve­nd”

Limburg is dit weekend thuisbasis voor Benelux Congres van Esperanto

- Koen SNOEKX

DILSEN-STOKKEM - Esperanto estas viva oftewel Esperanto leeft. Dat zegt Ben Indestege (39) van de Limburgse Esperantis­ten. De vereniging, die een tiental leden telt, organiseer­t komend weekend in Houthalen-Helchteren het Benelux-Congres van Esperanto. “Een vijftigtal Esperantis­ten uit de Benelux en Duitsland zullen er samenkomen om ideeën uit te wisselen over hoe we Esperanto nog meer tot bij de jeugd kunnen brengen”, zegt Indestege uit Dilsen-Stokkem. Naar schatting 5.000 Vlamingen spreken vandaag Esperanto.

Esperanto werd meer dan 130 jaar geleden gelanceerd door de Poolse oogarts Lejzer Zamenhof. Zijn doel: een kunsttaal ontwikkele­n die het wederzijds­e begrip tussen diverse culturen bevordert. “Ook vandaag is Esperanto nog altijd ideaal om op internatio­naal vlak contacten te leggen”, zegt Ben Indestege (39) van de vereniging van Limburgse Esperantis­ten. “Als je in internatio­naal gezelschap bent, wordt er al snel Engels gesproken. Maar mensen die het Engels als moedertaal hebben, zijn meteen in het voordeel. Bij Esperanto heb je dat niet. Het is voor iedereen gelijk, waardoor je als gelijken met elkaar kan communicer­en.”

120 landen

Wereldwijd wordt Esperanto door zo’n twee miljoen mensen over meer dan 120 landen gesproken. Indestege was amper zestien toen hij Esperanto aanleerde. “Ik was heel slecht in talen en haalde slechte punten op Nederlands, Frans en Engels. In de bibliothee­k stootte ik op een boekje over Esperanto. Ik ben er mij in gaan verdiepen en in de kerstvakan­tie van dat jaar heb ik op eigen houtje Esperanto aangeleerd.” Esperanto is zo ontworpen dat het voor zo veel mogelijk mensen zo gemakkelij­k mogelijk te leren is. “De grammatica telt maar 16 regels en er zijn geen uitzonderi­ngen”, zegt Indestege. “Als je die regels onder de knie hebt, is het een kwestie van je woordensch­at op te bouwen. De meeste van de woorden zijn afkomstig uit het Romaans en het Germaans, waardoor ze gemakkelij­k aan te leren zijn.”

Jeugd

De vereniging van Limburgse Esperantis­ten telt een tiental leden. Indestege is met zijn 39 jaar de jongste. “Toch zijn er in Vlaanderen heel wat jongerenve­renigingen waar Esperanto wordt gesproken, maar in Limburg komt dat iets moeilijker van de grond.” Indestege schat dat er in Vlaanderen ruim 5.000 mensen Esperanto spreken. “Ik heb jarenlang een vriendin gehad uit Oekraïne waarmee ik dagelijks Esperanto sprak. Ook de laatste weken spreek ik het bijna dagelijks nu we bezig zijn met de organisati­e van het Benelux Congres van Esperanto.” Dat congres vindt komend weekend - van 14 tot en met 16 september - plaats in De Bosberg in Houthalen-Helchteren. “Met een vijftigtal Esperantis­ten uit de Benelux en Duitsland gaan we er ideeën uitwissele­n over hoe we Esperanto nog meer tot bij de jeugd kunnen brengen.”

Esperanto is heel eenvoudig. Ik heb het in mijn eentje op twee weken geleerd Ben INDESTEGE

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ben Indestege (39) uit Dilsen-Stokkem was amper 16 jaar toen hij Esperanto op eigen houtje aanleerde. “Ik heb jarenlang een vriendin gehad waarmee ik dagelijks Esperanto sprak.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ben Indestege (39) uit Dilsen-Stokkem was amper 16 jaar toen hij Esperanto op eigen houtje aanleerde. “Ik heb jarenlang een vriendin gehad waarmee ik dagelijks Esperanto sprak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium