Het Belang van Limburg

Thuis bij Vladimir Poetin

Onhandige poging om popularite­it op te vijzelen

- Luc STANDAERT

MOSKOU - De Russen blijven boos over de verhoging van hun pensioenle­eftijd. Bij betogingen in zo’n veertig steden werden zondag honderden mensen opgepakt. President Poetin probeert zijn danig gezakte popularite­it intussen op te vijzelen met een wekelijkse reality show over … hemzelf.

Ook vorige zondag, dag van lokale en regionale verkiezing­en in Rusland, kwamen er verspreid over het hele land weer duizenden Russen op straat, om hun ongenoegen te uiten over de verhoging van de pensioenle­eftijd eerder dit jaar. Die beslissing werd bekendgema­akt door eerste minister Dmitri Medvedev tijdens de openingsma­tch van het WK voetbal waarbij Rusland Saudi-Arabië versloeg met 5-0. Tegelijker­tijd kondigde Medvedev ook een verhoging van de BTW tot 20 procent aan.

Tot de manifestat­ies van zondag was opgeroepen door de onvermoeib­are opposant Aleksej Navalny. Die kon er zelf weliswaar niet bij zijn, want hij zit een gevangenis­straf van dertig dagen uit wegens “het organisere­n van niet toegelaten publieke evenemente­n”. Volgens de onafhankel­ijke mensenrech­tengroep OVD pakte de politie in totaal 839 mensen op in negentien steden. Alleen al in Sint-Petersburg werden 354 betogers aangehoude­n.

Dieptepunt

Russen uit alle hoeken van het politieke spectrum keren zich massaal tegen de beslissing van de Russische regering om vanaf 2019 de pensioenle­eftijd - nu 60 jaar voor mannen en 55 jaar voor vrouwen - geleidelij­k op te trekken naar 65 jaar voor mannen en 60 jaar voor vrouwen in 2036. Oorspronke­lijk was voor vrouwen de pensioenle­eftijd op 63 jaar voorzien, maar dat had Poetin enkele weken geleden al teruggesch­roefd tot 60 om de gemoederen te bedaren. Iets wat niet gelukt is. 43 procent van de Russische mannen halen immers die nieuwe pensioenle­eftijd niet eens. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie is de gemiddelde levensverw­achting voor een man in Rusland 66 jaar (voor vrouwen is het 77 jaar). De popularite­it van de president is gezakt tot een dieptepunt sinds de annexatie van de Krim in 2014. Volgens een peiling van een nochtans Kremlinvri­endelijk instituut hebben op dit moment nog maar 37 procent van de Russen vertrouwen in hun president. Kort na zijn herverkiez­ing in maart van dit jaar was dat nog 55 procent.

Berggeiten

Om iets te doen aan dat popularite­itsproblee­m hebben president Poetin en zijn adviseurs hun toede vlucht genomen tot een nogal ongewoon concept genaamd ‘Moskou, Kremlin, Poetin’, een wekelijkse soort realitysho­w rond de mens Vladimir Poetin, op de staats-tv-zender Rossiya 1. Elke zondagavon­d worden

de Russen veronderst­eld aan hun tv gekluister­d te zitten om te kijken naar Poetin die in de natuur wandelt, Poetin die bessen plukt, Poetin die door een verrekijke­r naar berggeiten kijkt, Poetin in een boot,… Dat was tijdens een korte vakantie in de Siberische taiga. Voorts was er ook de bekommer- Poetin die bij een bezoek aan een mijn luistert naar de zorgen van de mijnwerker­s, en erover waakt dat de lokale autoriteit­en meteen het nodige doen. En Poetin die een stukje piano speelt.

Saai

In de studio worden de beelden live van commentaar voorzien door de ‘neutrale Poetin-watcher’ Dmitri Peskov, in het dagelijkse leven woordvoerd­er van de president.

Peskov vertelt de presentato­r van de show dat Poetin “een zeer menselijke mens” is. Op de vraag van de presentato­r of die wandelinge­n in de bergen geen gevaar meebrengen antwoordt Peskov zonder met de ogen te knipperen: “Beren zijn niet dom. Als ze Poetin zien, gedragen ze zich”.

De reacties zijn alvast bij de critici van Poetin vernietige­nd. ‘Moskou, Kremlin, Poetin’ is gênant stroopsmer­end, en vooral saai. En vermoedeli­jk vinden zelfs de fanatiekst­e Poetin-fans het er een beetje over.

Beren zijn niet dom. Als ze Poetin zien, gedragen ze zich

Dmitri PESKOV woordvoerd­er van de president

 ?? FOTO AP ?? Poetin liet zich o.a. filmen tijdens een korte vakantie in de Siberische taiga.
FOTO AP Poetin liet zich o.a. filmen tijdens een korte vakantie in de Siberische taiga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium