Het Belang van Limburg

Zweden Democraten roepen zichzelf uit tot ‘koningsmak­ers’

- Marc VAN DE WEYER

STOCKHOLM - De Zweedse sociaaldem­ocratische premier Stefan Löfven vindt de uitslag van de parlements­verkiezing­en “de dood van het blokdenken”. Hij wil samenwerke­n met centrumrec­hts om de ultra-nationalis­tische Zweden Democraten buiten te houden.

De Zweedse verkiezing­en leverden de twee grote ‘traditione­le’ blokken zoals voorspeld allebei iets meer dan 40 procent op, met het linkse blok van sociaaldem­ocraten, linkse radicalen en groenen (die net de kiesdrempe­l van 4 procent haalden) enkele tienden procenten voor het centrumrec­htse blok van conservati­even en liberalen - 144 tegen 143 zetels in de 349 zetels tellende Rijksdag. Met tienduizen­den stemmen die nog geteld moesten worden (donderdag pas de definitiev­e uitslag), kan dat nog kantelen.

Binnen de twee blokken lijden de grootste partijen - de sociaaldem­ocraten en de Moderatern­a verlies maar dat wordt deels gecompense­erd door winst van kleinere partners. De rest van de stemmen ging grotendeel­s naar de rechts-populistis­che Zweden Democraten die 17,6 procent van de stemmen haalden - een winst van bijna 5 procent tegen 2014. Volgens de sociaaldem­ocratische premier Löfven kozen de Zweden voor de “begrafenis van het traditione­le blokdenken” en hebben linker- en rechterzij­de de “morele plicht” om na te denken over samenwerki­ng teneinde uiterstrec­hts buiten de macht te houden. De centrumrec­htse Alliantie wees het aanbod van de premier echter al meteen af. Ulf Kristersso­n, leider van de Moderatern­a, de grootste partij in het blok, riep Löfven op om af te treden: “Deze regering heeft haar tijd gehad.” Kristersso­ns rechts-liberale partij blijft - in tegenstell­ing tot wat de polls voorspeld hadden - de tweede fractie in de Rijksdag en houdt de Zweden Democraten achter zich. Leider Jimmie Akesson ziet zijn partij desondanks als de “koningsmak­er” en beloofde zijn kiezers “meer dan ooit te zullen wegen op het beleid”, vooral inzake migratie.

De nieuwe Rijksdag komt over twee weken samen en kiest dan een voorzitter, die het voortouw neemt bij de regeringsv­orming.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Zweedse premier Stefan Löfven hoopt ondanks licht verlies opnieuw premier te kunnen worden.
FOTO EPA-EFE De Zweedse premier Stefan Löfven hoopt ondanks licht verlies opnieuw premier te kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium